Velika Britanija
0

Najhladniji decembar u posljednjih 100 godina

FENA
Najhladniji decembar zabilježen je prošle godine u Velikoj Britaniji otkako je počelo vođenje evidencije prije 100 godina, saopćila je u srijedu britanska meteorološka služba.

Prosječne temperature iznosile su minus 1 stupanj Celzija, daleko ispod dugogodišnjeg prosjeka od 4,2 stupnja, i niže od prethodnog rekorda za taj mjesec iz 1981. godine, koji je iznosio 0,1 stupanj, prenosi Reuters.

Podaci koje je iznijela meteorološka služba pokazuju da je diljem zemlje u decembru bilo izuzetno hladno vrijeme sa snijegom, a temperature su tokom noći padale između minus 10 i minus 20 stupnjeva Celzija.

U proteklih 50 zima u Velikoj Britaniji bilo je samo osam s ovako oštrim vremenom, saopćili su meteorolozi.

Prema podacima koji su objavljeni, decembar 2010. bio je najhladniji mjesec u Engleskoj i Velsu od februara 1986., u Škotskoj od februara 1947., a u Sjevernoj Irskoj rekordno najhladniji.

Meteorološka služba je u oktobru poručila vladi kako je neophodno da se zemlja pripremi za izuzetno hladnu zimu, ali je odlučila da ne obavještava javnost nakon što je prošle godine prešla sa sezonske na mjesečnu prognozu.

Prelazak je uslijedio nakon kritika zbog prognoze o vrelom ljetu 2009. za koju se ispostavilo da je pogrešna.

Val arktičkog zraka izazvao je kolaps u prometnom sustavu u Velikoj Britaniji gdje su brojni putevi, aerodromi i pruge bili zatvoreni, što je utjecalo na prodaju tokom Božića.