{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svijet o povlačenju Fidela Castra, uz pitanje "šta sada?"

F
19.2.2008. u 17:59
0
0
Svijet o povlačenju Fidela Castra, uz pitanje "šta sada?"
0
Svijet o povlačenju Fidela Castra, uz pitanje "šta sada?"
Foto: Reuters
Reakcije svijeta na objavu kubanskog čelnika Fidela Castra da se definitivno povlači sa svih dužnosti kreću se u utorak od izražavanja radosti i nade Zapada da će Kuba početi demokratizaciju, dok manji dio ideološki bližih zemalja odaje počast zaslužnom revolucionaru.
Sjedinjene Države u utorak su izrazile nadu da s Castrovim povlačenjem počinje demokratska tranzicija Kube, ali i upozorile da neće odmah ukinuti gospodarski embargo koji je desetljećima na snazi protiv Kube.

Evropska unija ponudila je politički konstruktivni dijalog, a Kina pozdravila "revolucionarnog vođu" Fidela Castra, kao "starog prijatelja" i gospodarskog partnera.

Iz Moskve je predsjednik Komunističke partije Genadij Zjuganov pozdravio "hrabru" odluku Fidela Castra.

Brojna kubanska dijaspora, koja živi na američkoj Floridi nada se promjenama, ali je oprezna i zasad se ne želi miješati.

U posebnom članku naslovljenom "I što sada?" BBC na španskom jeziku piše da se s današnjim danom rađa "poslijefidelovska" Kuba, koja je sazrijevala kroz mjesece javnih političkih rasprava u kojima se narod usudio kritizirati slabosti režima i predlagati rješenja.

Još donedavna doživotni predsjednik komunističke Kube objavio je u utorak da se povlači sa svih dužnosti, nakon što je gotovo dvije godine, zbog ozbiljne bolesti, bio odsutan iz javnosti.

Fidelov mlađi brat, 76-godišnji general Raul Castro, zacijelo će u nedjelju, 24. februara, biti izabran za predsjednika Državnog vijeća i takvom odlukom zastupnici kubanskog parlamenta, koji će u nedjelju prvi put zasjedati u novom sazivu nakon izbora u januaru, legalizirat će državni vrh.

Raul Castro obavljao je najviše državne dužnosti, predsjednika i vrhovnog zapovjednika vojske od jula 2006., kada je sve svoje ovlasti, prije operacije, na njega prenio brat Fidel Castro.

Prema procjenama iz Havane, Kubanci očekuju ubrzane promjene, jer se Raul u proteklih 18 mjeseci pokazao pragmatičnijim od starijeg brata, što je očito u poljoprivredi gdje su povećane državne cijene za otkup mlijeka i mesa, a počela je i preraspodjela zemlje.

Raul Castro pokazao je da bolje razumije i svakodnevne teškoće običnog Kubanca kada je ljetos javno priznao da su prosječne plaće od 20 dolara nedovoljne za život.

No najveći njegov doseg jest poticanje političke rasprave na nacionalnoj razini u koju se uključilo 5 miliona Kubanaca iznoseći svoja stajališta o budućnosti zemlje. Oko 1,2 miliona sudionika izjasnilo se za promjene.

Promatrači takve promjene i očekuju, ponajviše jer je Raul javno kazao da postoji "višak zabrana" u zemlji, koje "više štete nego koriste".

Prva skupina mjera koje je narod zatražio u raspravama jeste da država odmah primijeni, bez velikih problema, pristup hotelima i ukine birokratske zapreke za putovanja u inozemstvo.

Druge, složenije mjere, obuhvatile bi reformu poljoprivrede, reorganizaciju proizvodnje, sustav vlasništva, odbacivanje dvostruke valute (na Kubi su u upotrebi dvije vrste valuta, jedna za domaće stanovništvo, druga za strance).

Potrebno je riješiti pitanje preniskih plaća te otvoriti zemlju ulasku stranog kapitala, a to će svakako zahtijevati mnogo više vremena i analiza.

Socijaldemokratski disident Manuel Cuesta kazao je za BBC, a prenijela Hina, kako je objavom povlačenja sa svih dužnosti Fidel Castro "završio jednu epohu, kako političku, tako i osobnu" i ocijenio odluku "hrabrom" koju "mi Kubanci moramo pozdraviti i također poštovati".

"Počinje razdoblje postupnih promjena prema normalizaciji Kube kao zemlje, jer dosad je Kuba gotovo 50 godina živjela egzaltirana", ističe Cuesta i dodaje: "Mi Kubanci sada imamo mogućnost naći sami sebe."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: