Svijet
36

Svijet je sve nesigurniji: Trenutno je samo deset zemalja u svijetu izvan konflikta

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Na osnovu globalnih istraživanja o miru u svijetu ustanovljeno je da se svijet trenutno nalazi veoma daleko od globalnog mira, odnosno najdalje u posljednjih deset godina. Tako je prema desetogodišnjem globalnom indexu mira svijet sve nesigurniji, a samo deset država svijeta u potpunosti su oslobođene sukoba.

Pogoršanje sukoba na Bliskom istoku, nerješavanje izbjegličke krize i sve učestaliji teroristički napadi pogodovali su generalnom zaključku da je svijet sve nesigurniji, a 2016. godina je mnogo nemirnija u odnosu na 2015.

Danas je mnogo manje zemalja za koje se može reće da ne učestvuju u nekom sukobu, nego što je to bilo 2014. godine.

Prema podacima Instituta za ekonomiju i mir iz SAD-a samo su Bocvana, Čile, Kostarika, Japan, Mauricijus, Panama, Katar, Švicarska, Urugvaj, i Vijetnam oslobođeni bilo kakvih sukoba.

Indeks globalnog mira pokazuje da je u posljednjih 12 mjeseci povećana politička nestabilnost u 39 zemalja, uključujući i Brazil, zbog čega postoji ozbiljna zabrinutost usljed nadolazećih Olimpijskih igara.

Najmirnijom zemljom na svijetu proglašen je Island, a zatim slijede Danska, Austrija, Novi Zeland i Portugal. Sirija je ponovo imenovana najnemirnijom državom na svijetu.

Institut za ekonomiju i mir pokušava definisati pozitivan mir u numeričkom smislu ocjenjujući države u pogledu prihvatanja prava drugih, stepenu korupcije, protoka informacija, ali i funkcionalnosti vlasti.

Najmirnija regija na svijetu ponovo je Evropa