Prekretnica za budućnost
63

Svijet ima prvog gay predsjednika: "Izašao iz ormara" 2014., čvrsto se suprotstavlja Rusiji

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Latvijski parlament izabrao je u srijedu bivšeg ministra vanjskih poslova Edgarsa Rinkevicsa za predsjednika, čime je postao prva otvoreno homoseksualna osoba na toj poziciji na svijetu.

Iako nije prvi otvoreno homoseksualni šef države, Rinkevicsov izbor označava još jednu prekretnicu za LGBTQ+ političare.

"Čast mi je i ponizan što sam izabran za predsjednika Republike Latvije, dat ću sve od sebe da dobro služim narodu Latvije", napisao je Rinkevics na Twitteru nakon glasanja.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy čestitao je novom predsjedniku i nazvao ga "pravim prijateljem Ukrajine".

Kao ministar vanjskih poslova, s najdužim stažem u historiji Latvije, podržavao je prozapadnu i proeuropsku politiku dok je istovremeno naglašavao ulogu svoje zemlje kao istočnog krila NATO-a, koje graniči s Rusijom.

Također se više puta zalagao za pristupanje Ukrajine i Europskoj uniji i NATO-u i čvršćem stavu prema ruskom utjecaju.

Rinkevics je "izašao iz ormara" 2014. godine, dajući na Twitteru svoju podršku "pravnom okviru za sve vrste partnerstava".

"Razmišljao sam o svim pozitivnim i negativnim posljedicama koje mogu proizaći iz moje odluke i zaključio da je bolje biti iskren i govoriti otvoreno, kao i potaknuti raspravu o tim stvarima, uključujući i registraciju partnerstva, što je komplikovana tema", kazao je tada Rinkevics.

Rinkevics je prvi otvoreno LGBTQ+ političar u Latviji, koja se još uvijek smatra društveno konzervativnijom od svojih baltičkih susjeda.

Sud u toj zemlji prošle je godine presudio da istospolni parovi imaju pravo na zakonsko priznanje, iako su brak i usvajanje djece još uvijek isključivo rezervirani za heteroseksualne parove.

Bilo je i drugih otvoreno homoseksualaca izabranih na položaje moći u svojim zemljama, ali kao premijera, a ne predsjednika, uključujući irskog Lea Varadkara , luksemburškog Xaviera Bettela i srbijansku premijerku Anu Brnabić.