Svijet će do 2050. godine biti mnogo mirnije mjesto

Klix.ba
21.11.2012. u 08:21
152
15
Svijet će do 2050. godine biti mnogo mirnije mjesto
152
Svijet će do 2050. godine biti mnogo mirnije mjesto
Prema pisanju eksperta na polju politike i političkih odnosa, u narednih 40 godina broj svjetskih konflikata će biti mnogo manji, a najveće promjene će se desiti na Srednjem istoku.
Havard Hegre, profesor na Odjelu za političke nauke Univerziteta u Oslu, je uradio seriju analiza kako bi došao do ovog zaključka. Njegovo istraživanje pokazuje da će u narednih pet godina najveći kandidati za izbijanje konflikta biti Indija, Etiopija, Filipini, Uganda i Burma, a za 40 godina Indija, Etiopija, Nigerija, Sudan i Tanzanija. Dobra vijest je to da će do tada završiti konflikti u Iraku, Libiji, Tadžikistanu, Siriji, Senegalu, Obali Slonovače i Mauritaniji.

Ratovi će vremenom postati finansijski neodrživi, porast će stopa edukacije u svijetu, a stopa smrtnosti novorođenčadi će opasti. Analiza je u obzir uzela historijske konflikte u posljednjih 40 godina, ekonomiju, rast stanovništva, stopu smrtnosti djece i nivo edukacije. Informacije su unesene u program za simuliranje koji je napravio Joakim Karlsen, kompjuterski ekspert sa Univerziteta Ostfold. Simulacija je nakon toga napravljena 18.000 puta.

"Rat postaje sve manje prihvatljiv, baš kao što su to vremenom postali mučenje i smrtna kazna. Konflikti u kojima se može vidjeti visok stepen nasilja postaju sve rjeđi", rekao je Hegre.

Socijalni i ekonomski faktori će ostati isti. Kako predviđa Hegre, faktori koji će doprinijeti miru u svijetu su smanjenje rasta populacije i smanjenje broja mladih ljudi. Edukacija će uveliko doprinijeti miru u svijetu, jer će dovesti do manjeg broja začeća i rođenja djece, što vodi ka manjoj potrošnji hrane.

Iako je teško tek tako vjerovati kompjuterskim simulacijama o tako bitnim stvarima, Hegre je uradio i simulacije za period od 2001. do 2009. godine, korištenjem informacija od 1970. godine pa do tog perioda. Program je simulacije uradio sa 80 posto tačnosti.

Istina je da postoji nebrojeno mnogo faktora koje Hegre ne može predvidjeti, a koje mogu utjecati na budući globalni mir. Ipak, ovaj simulator može poslužiti kao dobar generalni indikator o faktorima koji utječu na stvaranje konflikta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: