|

Švicarski kanton Ticino zabranio nošenje nikaba, kazna do 9.500 eura

Švicarski kanton Ticino zabranio nošenje nikaba, kazna do 9.500 eura
1.129
Klix.ba
25.11.2015. u 14:15
564
komentara
1,1k

dijeljenja
Švicarski kanton Ticino zabranio nošenje nikaba, kazna do 9.500 eura
Regionalni parlament kantona Ticino u Švicarskoj odobrio je zakon kojim se ženama zabranjuje nošenje nikaba na javnim mjestima. Kazna za kršenje novog zakona bi trebala biti do 9,5 hiljada eura.
Kako su izjavile vlasti ovog kantona, zabrana će važiti za sve, uključujući i strane turiste. Kako prenosi Reuters, maskirna oprema kao što su fantomke, maske i motociklističke kacige, moći će i dalje biti nošena na javnim mjestima.

Naime, stanovnici Ticina su ovaj zakon podržali u referendumu iz 2013. godine, ali ga je Parlament prihvatio tek sada. Pretpostavlja se da je ova odluka došla zbog povećanja terorističkih prijetnji širom Evrope.

Prema švicarskom ustavu, bilo kakav prijedlog zakona može ući u parlamentarnu proceduru ukoliko se za njega skupi dovoljno glasova. Naime, dvije trećine cjelokupnog stanovništva kantona glasalo je za ovaj prijedlog zakona.

Predlagač Giorgio Ghiringhelli smatra kako će se na ovaj način prenijeti jasna poruka "islamskim fundamentalistima".

"Svi koji imaju namjeru prilagoditi se i integrirati u naše društvo, su dobrodošli. Međutim oni koji odbijaju naše vrijednosti i namjeravaju stvoriti društvo kojim diktiraju religijski zakoni, neka znaju da nisu dobrodošli", rekao je Ghiringeli za Reuters.

Amnesty International je usvajanje ovog zakona proglasilo "crnim danom za ljudska prava u Ticinu".
Prijavi grešku


Komentari (564)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...