Vrijedne 200.000 franaka
67

Švicarska: Nije utvrđen vlasnik zlatnih poluga pronađenih 2019. u vozu, odlučeno kome će pripasti

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Uprkos detaljnoj istrazi, nije bilo moguće utvrditi ko je vlasnik 120 zlatnih poluga pronađenih 2019. u vozu na liniji Sankt Gallen - Luzern, a koje su ukupno vrijedne 200.000 franaka (409.000 KM). Zlato će biti dato Crvenom križu.

Poluge su bile u bijelom paketu na kojem je pisalo "IKRK Wertsendung (Vrijedna pošiljka za Međunarodni komitet Crvenog križa)". U tužilaštvu pretpostavljaju da je nepoznati vlasnik zlato namijenio za Crveni križ. Nakon duge istrage, nije se uspjelo ući u trag vlasniku, niti zlato povezati s bilo kakvim zločinom.

"S obzirom na to da je zlato bilo u paketu namijenjenom za Crveni križ, možemo pretpostaviti da je nepoznati vlasnik želio dati zlato ovoj organizaciji. Zbog toga će zlato biti dato Crvenom križu", saopćili su iz tužilaštva u Luzernu.

Iz Crvenog križa su u odgovoru za agenciju AFP istakli da su nakon policijske istrage dobili uvjerenje o porijeklu zlata te da su ga prihvatili kao poklon.

"Željeli bismo izraziti zahvalnost za ovaj velikodušni doprinos. Donacija će biti značajna pomoć za finansiranje aktivnosti širom svijeta, a koje se odnose na zaštitu i pomoć najugroženijima, pogođenima ratom i nasiljem. Zlato će biti prodato", izjavio je glasnogovornik Crvenog križa.

Kako piše portal swissinfo, donacija je uslijedila u trenutku rasta inflacije i smanjenja donacija za Crveni križ. Zbog toga je Crveni križ usvojio plan smanjenja troškova za nekoliko stotina miliona franaka i smanjenje broja osoblja.