Direktna demokratija
2

Švicarci se na referendumu očituju o četiri pitanja, predložena zabrana testiranja nad životinjama

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Švicarska je prva država na svijetu u kojoj će se današnjim referendumom odlučiti da li zabraniti različita testiranja nad životinjama. Građani će se očitovati o još tri pitanja.

To su prijedlozi za striktnija pravila reklamiranja cigareta, ukidanje vlasničkog kapitala i državnu finansijsku pomoć lokalnim medijima.

Aktivisti koji se protive eksperimentisanju nad miševima, štakorima i drugim životinjama su inicirali referendum. Veliki su im protivnici uposleni u farmaceutskoj industriji.

Među protivnicima su i velike kompanije Roche i Novartis iz kojih su ukazali da su ovakva istraživanja potrebna za razvoj novih lijekova. Oni koji podržavaju zabranu smatraju da je etički neprihvatljivo vršiti testiranja nad životinjama.

Prema podacima nadležnih, u Švicarskoj je 2020. uginulo pola miliona životinja u laboratorijama.

Rezultati posljednjih anketa pokazuju da se 68 posto građana protivi zabrani te ne očekuje da će se ona i uvesti. No, izgledno je da će oštrija pravila za reklamiranje cigareta biti podržana. Shodno rezultatima anketa, 63 posto Švicaraca to podržava.

Ako se to i desi, reklamiranje će biti zabranjeno u novinama, kinima, na internetu, različitim javnim događajima, na bilbordima. Smatra se da se reklamama mladi podstiču na pušenje.

Za vlast je ovo pretjerano te tvrdi da bi pooštrila pravila, ali da se ona ne bi odnosila na reklamiranje u novinama, trgovinama i na internetu.

Današnji referendum će biti prilika da se građani izjasne i o prijedlogu da se ukine porez od jedan posto na vlasnički kapital. Ovo je predloženo pod pretpostavkom da će se time smanjiti troškovi ulaganja i podstaći ekonomski razvoj.

Ovim porezom država godišnje prihoduje 270 miliona dolara. Protivnici ukidanja ovog poreza smatraju da će ukidanjem pogodovati uglavnom velikim kompanijama te da će građani biti primorani da nadomjeste nedostatak novca.

Još jedno pitanje na koje će referendum dati odgovor jeste da li da država sa 163 miliona dolara pomogne rad lokalnih listova i radio stanica, a kojima prijeti zatvaranje. Protivnici ovog prijedloga smatraju da bi se time mogla ugroziti nezavisnost medija.

Prema podacima švicarskog javnog servisa (SRG), protiv ovog prijedloga je 49 posto građana, a podržava ga 46 posto, prenosi agencija Reuters.