Podnijeli tužbu
98

Švedski zastupnici optužuju Erdogana za genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Pet švedskih zastupnika podnijelo je tužbu protiv turskog predsjednika Reccepa Tayyipa Erdogana optužujući ga za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Tužba koja je predata državnom tužiocu odnosi se na Erdoganovu ulogu u sukobu između turskih snaga i kurdskih militanata iz 2015. godine, piše Independent.

Zastupnici su u tužbi naveli i nekoliko turskih ministara, među njima i premijera Binalija Yildrima. Ukoliko optužnica bude podignuta, Švedska bi mogla izdati nalog za Erdoganovo hapšenje.

"Podnijeli smo tužbu i zatražili kažnjavanje za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti", izjavila je ljevičarka Annika Lillemets na konferenciji za medije u Stockholmu.

Tužba je uslijedila nakon što je 2014. godine donesen zakon koji omugućava državnim sudovima da predsjedavaju bilo kojim slučajevima koji uključuju zločine protiv čovječnosti bez obzira gdje su počinjeni.

Tužilac će odlučiti hoće li pokrenuti istragu, a ukoliko se odluči na to, Erdogan bi se mogao suočiti s nalogom za hapšenje u Švedskoj.

Carl Schlyter iz Zelene partije je kazao da se nada da će i druge evropske zemlje razmotriti poduzimanje sličnih akcija.