Dobila odštetu
95

Švedski sud presudio u korist žene pod hidžabom koja se odbila rukovati na razgovoru za posao

Klix.ba
Farah Alhajeh
Farah Alhajeh
Muslimanka iz Švedske koja nosi hidžab dobila je na sudu oko 7.500 KM odštete nakon što je vraćena s razgovora za posao jer se odbila rukovati s poslodavcem jedne kompanije.

Farah Alhajeh se na razgovoru za posao na poziciju prevodioca iz religijskih razloga odbila rukovati s muškarcem koji je dočekao na intervjuu. Ona je umjesto rukovanja stavila ruku na srce kao znak pozdrava.

Švedski sud donio je odluku kako je kompanija diskriminirala 24-godišnjakinju, a prema presudi moraju joj isplatiti odštetu u iznosu od 40.000 kruna ili oko 7.500 KM.

Pojedini muslimani odbijaju fizički kontakt s osobama suprotnog spola, osim s članovima porodice. Međutim, rukovanje je tradicionalno u Evropi.

Iz Kancelarije Švedskog ombudsmana za diskriminaciju, koja je predstavljala 24-godišnju Alhajeh, kažu kako je ova presuda uzela u obzir "interese poslodavca", pravo pojedinca na tjelesni integritet i važnost države da održi zaštitu vjerskih sloboda.

Nakon presude, Alhajeh je izjavila za BBC kako je važno da ljudi nikada ne odustaju kada su uvjereni da imaju pravo, pa čak i ako su pripadnici manjina.

"Vjerujem u Boga, što je vrlo rijetko u Švedskoj, i trebala bi imati pravo da to radim i biti prihvaćena sve dok nikoga time ne vrijeđam. U mojoj zemlji ne možete muškarce i žene tretirati drugačije. Poštujem to. Zbog toga nemam nikakav fizički kontakt s muškarcima i ženama. Mogu živjeti po pravilima svoje religije i u isto vrijeme pratiti pravila zemlje u kojoj živim", kazala je Alhajeh.

Slučaj 24-godišnje Šveđanke zaštićen je i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.