Fleksibilan sistem
0

Švedski premijer želi pomicanje granice za penziju na 75 godina

FENA
Fredrik Reinfeldt
Fredrik Reinfeldt
Švedski premijer Fredrik Reinfeldt predložio je pomicanje radnog vijeka do 75. godine.

Njegova izjava švedskim dnevnim novinama Dagens Nyheter u utorak uslijedila je uoči sastanka u Stockholmu čiji je on domaćin. Sastanku će prisustovati premijeri nordijskih i baltičkih zemalja kao i premijer Velike Britanije.

Tema sastanka je kako zadržati starije osobe na radnim mjestima i kako podstaći više žena da osnuju svoje privatne biznise, javio je AFP.

Reinfeldt, konzervativac koji predvodi koaliciju desnog centra, rekao je da poslodavci trebaju biti otvoreni prema zapošljavanju osoba starijih od 55 godina.

"Zaposliti nekoga ko ima 55 godina i koji kaže 'da, planiram raditi do svoje 75. godine' stvara dug i zanimljivo radni odnos u poređenju s osobom koja u toj životnoj dobi planira otići u penziju za pet-šest godina, rekao je on.

Švedska trenutno ima fleksibilan sistem za osobe koje žele otići u penziju, gdje se radnici mogu penzionisati u 61. godini, a dozvoljeno im je raditi do 67. godine.

Reinfeldt je rekao da je Švedska velikodušna socijalna država i da penzioni sistem ne može izdržavati sve penzionere ukoliko se ne produži radni vijek.

"Ako narod misli da možemo duže živjeti i skratiti radni vijek, tada će penzije biti manje. Pitanje je da li je narod spreman na to", kazao je on.

Reinfeldt je rekao da bi Šveđani trebali biti spremni da promijene karijeru kada njihova profesija postane previše fizički naporna ili previše stresna.