{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedlog: Stanovnici Evrope u penziju sa 75 godina

S
14.2.2012. u 13:06
0
13
Prijedlog: Stanovnici Evrope u penziju sa 75 godina
0
Prijedlog: Stanovnici Evrope u  penziju sa 75 godina
Fredrik Reinfeldt
Stanovništvo Evrope naglo stari, a rastu i troškovi za zdravstvenu zaštitu i penziju, pa premijer Švedske Fredrik Reinfeldt predlaže podizanje starosne granice za odlazak u penziju čak do - 75 godina!
Svoju ideju on je iznio na samitu "Sjeverni forum budućnosti" u Stockholm u. Ideja je naišla na podršku premijera skandinavskih zemalja, zemalja Baltika i britanskog premijera. Švedski sindikati nazvali su Reinfeldtov prijedlog - nerealnim.

Prema zvaničnoj statistici, u samoj Švedskoj i dalje radi 17 posto građana koji su već prešli prag za odlazak u penziju. Uglavnom su to dobro plaćeni stručnjaci - kao što su pravnici, inženjeri, ljekari i državni činovnici.

Osim toga, fizička sposobnost rada u poznim godinama zavisi od toga gdje čovjek živi. Na švedskom sjeveru, na primjer, životni vijek je niži nego na jugu. U cjelini problem starenja radno sposobnog stavnovništva karakterističan je za Švedsku isto kao i za preostalu Evropu.

Prema kompleksnim istraživanjima provedenim u Njemačkoj, uvećanje prosječnog životnog vijeka Evropljana dozvoljava da se pomjeri penzioni prag do 72 godine, istakao je za "Glas Rusije" ekspert Evropskog instituta RAN Vladislav Belov.

U svakom slučaju, sve zemlje na račun uvećavanja starosne granice za odlazak u penziju pokušavaju da riješe problem opterećenja penzionih fondova. U krajnjoj liniji, kako smatra premijer Švedske Frederik Rejnfelt, uvećanje starosne granice daje bolje uslove za zapošljavanje lica koja se nalaze između 50 i 60 godina.

Ipak, Belov smatra da premijer Švedske pretjeruje – 75 godina je vjerovatno previše ozbiljna starost i ona je označena radi same diskusije.

"Starosna granica treba da garantuje građanima očuvanje posla u okviru postojećih zakona o radu. A, s druge strane, zakon treba da pruža određene povlastice ako građani smatraju da je nemoguće da nastave da rade i riješe da budu penzionisani prije dostizanja određene starosne granice", smatra ruski ekspert.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: