{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedlog: Stanovnici Evrope u penziju sa 75 godina

S
14.2.2012. u 13:06
0
13
Prijedlog: Stanovnici Evrope u penziju sa 75 godina
0
Prijedlog: Stanovnici Evrope u  penziju sa 75 godina
Fredrik Reinfeldt
Stanovništvo Evrope naglo stari, a rastu i troškovi za zdravstvenu zaštitu i penziju, pa premijer Švedske Fredrik Reinfeldt predlaže podizanje starosne granice za odlazak u penziju čak do - 75 godina!
Svoju ideju on je iznio na samitu "Sjeverni forum budućnosti" u Stockholm u. Ideja je naišla na podršku premijera skandinavskih zemalja, zemalja Baltika i britanskog premijera. Švedski sindikati nazvali su Reinfeldtov prijedlog - nerealnim.

Prema zvaničnoj statistici, u samoj Švedskoj i dalje radi 17 posto građana koji su već prešli prag za odlazak u penziju. Uglavnom su to dobro plaćeni stručnjaci - kao što su pravnici, inženjeri, ljekari i državni činovnici.

Osim toga, fizička sposobnost rada u poznim godinama zavisi od toga gdje čovjek živi. Na švedskom sjeveru, na primjer, životni vijek je niži nego na jugu. U cjelini problem starenja radno sposobnog stavnovništva karakterističan je za Švedsku isto kao i za preostalu Evropu.

Prema kompleksnim istraživanjima provedenim u Njemačkoj, uvećanje prosječnog životnog vijeka Evropljana dozvoljava da se pomjeri penzioni prag do 72 godine, istakao je za "Glas Rusije" ekspert Evropskog instituta RAN Vladislav Belov.

U svakom slučaju, sve zemlje na račun uvećavanja starosne granice za odlazak u penziju pokušavaju da riješe problem opterećenja penzionih fondova. U krajnjoj liniji, kako smatra premijer Švedske Frederik Rejnfelt, uvećanje starosne granice daje bolje uslove za zapošljavanje lica koja se nalaze između 50 i 60 godina.

Ipak, Belov smatra da premijer Švedske pretjeruje – 75 godina je vjerovatno previše ozbiljna starost i ona je označena radi same diskusije.

"Starosna granica treba da garantuje građanima očuvanje posla u okviru postojećih zakona o radu. A, s druge strane, zakon treba da pruža određene povlastice ako građani smatraju da je nemoguće da nastave da rade i riješe da budu penzionisani prije dostizanja određene starosne granice", smatra ruski ekspert.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: