Svijet
0

Švedski piloti četvrti dan štrajkuju, stotine letova otkazano

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Skandinavska aviokompanija (SAS) otkazala je danas većinu najavljenih letova na linijama unutar Švedske i po Evropi, nakon što je sindikat pilota odbio ponuđenu povišicu plata čime su ušli u četvrti dan štrajka.

Skandinavska aviokompanija, koja je 50 procenata u vlasništvu švedske, danske i norveške države, je objavila da nema precizne podatke koliki su finansijski gubici zbog štrajka, ali analitičari procjenjuju da štrajk nanosi štetu veću od 1,2 miliona dolara dnevno, prenosi AFP.

SAS je objavio da otkazuje oko 230 letova, čime su izmijenjeni planovi za 27.000 putnika. Na ovaj broj, prenosi AFP, treba dodati još 50.000 putnika čiji letovi su otkazani od petka.

Štrajk je organizovan u jeku sezone i ostavlja velike posljedice na rad avio kompanije. Danas su otkazani letovi na linijama od Stokholma do Atine, Brisela, Dablina, Frankfurta, Ženeve, Londona i Pariza, prenosi Tanjug.

Aviokompanija tvrdi da bi ispunjenje svih zahtjeva sindikata pilota dovelo do ukupnog povećanja troškova kompanije za 10 posto.

S druge strane, šef sindikata pilota Martin Lindgren kaže da su "piloti već pomogli aviokompaniji da uštedi milijarde tako što su pristali na "plan za oporavak" koji je uključio otpuštanje njihovih kolega, smanjenje plata i administrativne uštede".

Štrajk je počeo nakon što je švedski sindikat pilota odbacio ponudu aviokompanije za povišicu plata za 2, 2 posto, insistirajući na povećanju od 3,5 posto, a jučerašnji pokušaji pregovora nisu dali rezultate.