Svijet
10

Švedski Fritzl: Napravio bunker za seksualne robinje u kojem je zarobio i silovao ženu danima

Klix.ba
Maska muškarca koju je koristio za prerušavanje dok je vozio ženu na farmu
Švedski ljekar zarobio je jednu ženu kao seksualnu robinju i čuvao je u bunkeru kućne izrade u stilu "Fritzla". Planirao je kidnapovanje, te je kod sebe imao maske muškarca i žene kako bi privukao žrtve.

Policija je pronašla maske u njegovom domu u Kristianstadu na jugu Švedske, nakon što je uhapšen u septembru prošle godine. Bunker je gradio pet godina, a živio je u stanu u Štokholmu. Mediji su aktuelizirali ovaj slučaj jer su se pojavili novi detalji o njegovoj prošlosti.

Žrtvu je pronašao u glavnom gradu Švedske i s njom je izlazio na drugi sastanak 12. septembra. Našli su se u njenom stanu, a on ju je drogirao, silovao i kidnapovao. Dao joj je čokoladu s jagodama u kojoj se nalazila droga. Silovao ju je dok je gubila svijest, a potom je u invalidskim kolicima prebacio do svog automobila i odvezao na farmu. Kako bi je održao mirnom, davao joj je sedative i tokom putovanja.

Kada su stigli, zaključao ju je u bunkeru koji izgleda poput zatvora, a opremljen je tako da je u njemu osoba mogla biti zarobljena godinama. Bunker se sastoji od spavaće sobe, toaleta i potpuno opremljene kuhinje, a zidovi su debeli 31,8 centimetara. Bunker je imao i malo igralište s travom, pa je zarobljena osoba mogla izaći vani, a da je ne vide komšije.

U bunkeru su pronađene igle i drugi medicinski instrumenti. Švedski Fritzl je priznao da je uzimao uzorke krvi i bris vagine od zarobljenice kako bi je testirao na HIV i AIDS. Tjerao ju je da pije kontracepcijske tablete kako bi mogao imati odnose s njom bez zaštite. Bila je vezana lancima tokom svog perioda, pa i u trenucima kada je silovana.

Nakon nekoliko dana, doktor je otišao u njen stan u Štokholmu kako bi joj donio neke stvari, ali neko je njen nestanak prijavio i policija je upala u stan. Zbog panike i straha došao je sa ženom u policijsku stanicu. Tužioci su rekli kako ju je on prisilio da da lažni iskaz u kojem tvrdi da je na sigurnom i da je dobro kako bi istraga bila prekinuta. Srećom, policijski službenici nisu povjerovali i odveli su ženu na drugu stranu. Tada im je rekla strašnu istinu, a muškarac je uhapšen.

"Vjerujemo da mu je namjera bila da je drži zarobljenom nekoliko godina. Sumnjamo da je ovo planirao godinama. Izgradio je bunker za jednu ili više osoba i uradio još mnoge druge pripreme", rekao je tužilac Peter Claeson.

Prijatelji uhapšenog su izrazili šok i nevjericu kada su čuli ovu vijest kazavši da je bio čudan, ali ljubazan i da je svima u zajednici pomagao.