{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švedska uvela veće poreze za građane sa visokim plaćama

A
7.10.2014. u 09:41
89
53
Švedska uvela veće poreze za građane sa visokim plaćama
89
Švedska uvela veće poreze za građane sa visokim plaćama
Stefan Löfven (Foto: EPA)
Švedska, skandinavska zemlja poznata u svijetu po visokom standardu života i po visokom stepenu demokratije, donijela je odluku da uvede veće poreze za građane sa visokim primanjima.
Kako piše švedski portal "The Local", nova koaliciona vlada te zemlje postigla je dogovor da poveća porez na dohodak za sve svoje građane koji zarađuju više od 50.000 švedskih kruna, odnosno 6.914 dolara, mjesečno.

Postignuti dogovor je bio kompromis između Socijaldemokrata i Partije Zelenih, njihovih koalicionih partnera, koji su tražili da se poveća porez na primanja veća od 40.000 kruna.

Premijer Stefan Lofven ranije je predložio da je potrebno povećati porez na dohodak za sve građane Švedske koji mjesečno zarađuju više od 60.000 kruna.

Vlada je također, postigla dogovor da smanji poreze za neke penzionere koji su ranije plaćali veće poreze od radnika sa sličnim mjesečnim primanjima.

Osim toga, nova vlada Švedske u ponedjeljak je, predstavila detalje plana kako bi javnosti obznanila da školama i bolnicama u toj zemlji neće upravljati kompanije ili pojedinci koji su, kako se navodi, motivisani samo da bi ostvarili ličnu korist.

Čelnici Socijaldemokrata i Partije Zelenih su predstavili detalje novog plana kojeg su nazvali "Država blagostanja bez motiva za sticanjem lične koristi".

Naglasili su da će specijalni tim biti postavljen u januaru 2015. godine sa zadaćom da razviju zakonodavstvo i predstave preporuke kako profit može biti iskorišten za poboljšanje usluga.

Iz švedske vlade poručuju da je cilj novog plana da se bilo koji profit ponovo investira u usluge koje su ga i generirale.

"Vlasnici kompanija unutar sektora blagostanja morat će prikazati da su fokusirani na osiguranje usluga, a ne prvenstveno osvarenje profita", naveli su iz švedske vlade.

Švedska ima vrlo konkurentnu kapitalističku ekonomiju s velikodušnom socijalnom državom, koja se finansira kroz relativno visoke poreze na dobit koji osiguravaju da se prihodi distribuiraju svim slojevima društva.

Taj se model naziva švedski ili nordijski model. Oko 90 posto svih resursa i kompanija su u privatnom vlasništvu, s manjim dijelom od pet posto u vlasništvu države i drugih pet posto u vlasništvu zadruga.

Ta zemlja je u svijetu poznata po razvijenim socijalnim programima, dobrim uslovima rada kao i jednakim pravima za sve građane.

U Švedskoj i muškarci i žene koriste porodiljski dopust, u trajanju od 480 plaćenih dana, čime država novim porodicama šalje poruku da su i mame i tate u mogućnosti njegovati i porodicu i karijeru.

Također, u Švedskoj cijena vrtića nije nikad veća od tri posto plaće roditelja, bez obzira da li je vrtić privatni ili državni. Slično je i sa cjelodnevnim boravkom, čija je cijena maksimalno dva posto od prihoda roditelja.

Švedska je poznata po vrlo kvalitetnom obrazovanju, a školarina na fakultetima plaća kroz stipendije ili kredite.

Radnici u toj zemlji imaju vrlo povoljne uslove u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite. Poslodavac tako za bolovanje, osim prvog dana, plaća i 80 posto plaće radnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: