Svijet
0

Švedska: Premijer Fredrik Reinfeldt priznao poraz na izborima

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Švedski premijer Fredrik Reinfeldt priznao je poraz svoje liberalno konzervativne Umjerene stranke i alijanse desnog centra na parlamentarnim izborima, na kojima je više glasova pripalo opozicionom bloku lijevog centra.

Reinfeldt je sinoć svojim stranačkim kolegama rekao i da će, pored ostavke svoje vlade, podnijeti i ostavku na mjesto lidera stranke, najveće partije u alijansi, koja je zemlju vodila posljednjih osam godina, prenio je Reuters.

Švedski opozicioni blok lijevog centra osvojio je, prema prvim podacima, najviše glasova na jučer održanim parlamentarnim izborima - oko 44,8 posto, ali je ostao bez apsolutne većine.

Blok predvođen socijaldemokratama, u koji ulaze i stranka Zelenih, Ljevičarska partija i Feministička inicijativa, osvojio je 44,8 posto glasova, a njemu suprotstavljenoj alijansi desnog centra, koja je na vlasti bila posljednjih osam godina, pripalo je 39,7 posto glasova, objavio je švedski javni servis SVT.

Antiimigraciona stranka Švedske demokrate osvojila je oko 13 posto glasova, a lider te partije, Jimmie Akesson, rekao je da je ona uspjela da postane jedan od "glavnih igrača" u parlamentu, našavši se na trećem mjestu.

Opozicioni blok mogla bi da ojača stranka Feministička inicijativa, kojoj je pripalo četiri posto glasova, taman dovoljno za ulazak u parlament.

Uoči izbora, analitičari su ocijenili da švedskoj političkoj sceni predstoji velika promjena, najveća tokom protekle decenije, jer švedske socijaldemokrate imaju šansu da povrate vlast u zemlji, a kao favorit za budućeg premijera pomenut je Steven Leven, lider socijaldemokrata.