Svijet
1

Parlamentarni izbori u Švedskoj

SRNA
U Švedskoj su jutros u 8.00 sati otvorena birališta za parlamentarne izbore na kojima najviše šanse za pobjedu imaju socijaldemokrate ali se očekuje i napredak ekstremne desnice.

Birališta će biti zatvorena u 20.00 sati po lokalnom vremenu, a prve preliminarne procjene očekuju se četiri sata prije zatvaranja.

Favorit za budućeg premijera Švedske je Stefan Löfven pošto socijaldemokrate, prema posljednjim istraživanjima agencija za ispitivanje javnog mnijenja, imaju podršku više od 29 posto birača.

Očekuje se da će današnji izbori označiti kraj vladavine lidera liberalno konzervativne Umjerene stranke Fredrika Reinfeldta koji je premijer od 2006. godine.

Četiri godine nakon istorijskog ulaska u parlament Demokrate Švedske, ekstremna desnica, mogle bi da postanu treća partija po snazi.

Očekuje se da će osam parlamentarnih stranaka - socijaldemokrate, Zeleni, Ljevičarska stranka, Umjerena stranka, Liberali, Hrišćansko demokratska stranka, Stranka centra i švedske demokrate - ostati u skupštini uz novoosnovanu feminističku inicijativu, kojoj se prognozira da će tijesno proći cenzus.