Slučaj Assange
0

Švedska odbacila optužbe Ekvadora na račun njenog pravosuđa

FENA
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Švedska odlučno odbacuje svaku optužbu prema kojoj njeno pravosuđe ne jamči prava na odbranu, izjavio je ministar vanjskih poslova Carl Bildt nakon što je to ustvrdio Ekvador poslije odobravanja političkog azila Julianu Assangeu.

"Naš pravni i ustavni sistem jamči prava svima. Odlučno odbacujemo svaku optužbu koja tvrdi suprotno", napisao je Bildt na svom Twitteru, reagirajući na odluku ekvadorske ambasade u korist osnivača internetske stranice WikiLeaks.

Švedska traži od Velike Britanije izručenje Australijanca koji se prije dva mjeseca sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako bi mogao da odgovara za optužbe za silovanje i seksualno napastovanje.

Na konferenciji za štampu održanoj u četvrtak u Quitou, ministar vanjskih poslova Ricardo Patino je kazao da je njegova zemlja dala politički azil Assangeu iz straha da će biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama i da se u Švedskoj ne poštuju prava na odbranu.

Patino je kazao da je Stockholm odbio zahtjev Ekvadora da švedski suci saslušaju Assangea u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Assange se plaši da će ga Švedska izručiti SAD-u kako bi odgovarao za špijunažu, nakon što je na svojoj internetskoj stranici objavio 250.000 američkih diplomatskih telegrama.