Svijet
0

Švedska: Kineski jezik u osnovnim i srednjim školama

FENA
U roku od deset godina sve švedske osnovne škole treba da ponude učenje kineskog jezika, izjavio je u srijedu ministar obrazovanja Jan Björklund, insistirajući da je to potrebno kako bi se unaprijedila konkurentnost.

"Želim da vidim da Švedska postane prva zemlja u Evropi koja će uvesti kineski kao strani jezik u svim osnovnim i srednjim školama", rekao je Björklund koji predvodi Partiju progresa, mlađeg člana centro-desne vladajuće koalicije.

"Omogućiti švedskim učenicima da uče kineski je od vitalnog značaja za jačanje švedske konkurentnosti", rekao je ministar obrazovanja finasijskom listu Dagens Industri, prenosi AFP.

"Ne govore svi u poslovnom svijetu engleski. Visoko stručne aktivnosti napuštaju Evropu i sele se u Kinu. Kineski će biti sve važniji, s ekonomske tačke gledišta, od francuskog i španskog", rekao je ministar.

U švedskim školama danas je engleski glavni strani jezik, a prate ga španski, njemački i francuski.

Björklund je naveo da će taj korak zahtijevati mnogo sredstava, posebno za regrutovanje kadrova koji mogu da podučavaju kineski, ali je dodao da za deset godina sve osnovne škole treba da budu opremljene za učenje kineskog, dok bi moglo proći i 15 godina dok se za to pripreme i srednje škole.