Zapao u neku vrstu hibernacije
0

Šveđanin preživio dva mjeseca u zametenom automobilu

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jedan Šveđanin izvučen je živ iz automobila koji je bio zmeten na šumskom putu dva mjeseca, iako sa sobom nije imao hranu, saopćila je danas policija.

Ovaj 45-godišnji muškarac spašen je jučer, a bio je toliko slab da je mogao da izgovori samo nekoliko riječi.

On je pronađen nedaleko od grada Umea, na sjeveru Švedske. Spasioci su u prvom trenutku pomislili da su naišli na automobilsku olupinu, ali su uočili pokret u vozilu kada su očistili prozor.

Muškarac, koji je pronađen u vreći za spavanje na zadnjem sjedištu, rekao je da je ostao zamaten u automobilu od 19. decembra.

"Nevjerovatno je što je ostao živ, pošto nije imao hranu i zato što je poslije Božića bilo veoma hladno", izjavio je član spasilačkog tima.

Policijski portparol izjavio je da nema razloga da se sumnja u ovu priču. "Ne bismo izmislili ovako nešto. Spasioci su bili na licu mjestu sa nama i vidjeli su što i mi", rekao je portparol.

Bolnica u Umei saopštila je da se spaseni muškarac osjeća dobro, s obzirom na okolnosti.
Ljekari iz ove bolnice kažu da ljudi bez hrane mogu da prežive obično oko četiri sedmice. Osim što je jeo snijeg, muškarac je vjerovatno preživio i zahvaljujući tome što je zapao u neku vrstu hibernacije, rekao je doktor Stefan Brant.

"Tjelesna temperatura vjerovatno mu je spala na oko 31 stepen Celzijusov i organizam se tome prilagodio. Nije trošio mnogo energije zbog niske temperature", rekao je Brant.

Policija za sada ne zna kako je muškarac završio pod snijegom u šumi.