Šveđanin 2 mjeseca proveo u vozilu
0

Koliko dugo možemo preživjeti bez hrane i vode

Sarajevo-x.com
Šveđanin koji je pronađen nakon što je dva mjeseca bio zatrpan u snijegu tvrdi da je preživio samo zahvaljujući snijegu koji je jeo. Nakon ovoga se postavlja pitanje koliko ljudi mogu izdržati bez hrane?

Okolnosti pod kojima je Peter Skyllberg preživio još uvijek se ispituju, ali na fotografijama unutrašnjosti automobila se vide konzerve hrane pa se pretpostavlja da je Skyllberg ipak imao neku hranu kod sebe.

Policija tvrdi da je Peter ostao zarobljen u automobilu dok je temperatura bila -30 stepeni celizija, a Peter tvrdi da je bio u automobilu od 19. decembra 2011. Naučnici vjeruju da je moguće da čovjek preživi dva mjeseca bez hrane, jer ovo nije prvi put da su prijavljivani slučajevi preživljavanja bez hrane.

Japanac Mitsutaka Uchikoshi je 2006.godine preživio 24 dana bez vode i hrane nakon što je nestao u planinama, a kada je pronađen, njegova tjelesna temperatura je bila 22 stepena, što je 15 stepeni ispod normale. Uchikoshi se oporavio i nastavio živjeti normalno.

Žena u dobi od 56 godina prošle godine je preživjela 50 dana u Nevadi bez hrane. Američki iluzionist David Blaine je proveo 44 dana 2003. godine u staklenoj kutiji bez hrane, a Mahatma Gandhi je 1940. godine preživio 21 dan protesta sa samo nekoliko kapi vode. Međutim, 60 dana će biti novi rekord ukoliko se dokaže da je toliko trajao Peterov period bez hrane.

Naučnici tvrde da brojni faktori utječu na sposobnost čovjeka da preživi ekstremne uslove bez hrane i vode, ali najviše na to utječe brzina, odnosno sporost nečijeg metabolizma.

Količina masnoće u tijelu također utječe na perživljavanje, ali naučnici vjeruju da je nakon određenog vermena neminovno otkazivanje jednog po jednog organa, a ukoliko su to vitalni organi, smrt će nastupiti brže.

Naučnici i ljekari ističu da je mentalno stanje čovjeka ponekad čak ključno i da vrlo često nada u spašavanje pomaže čovjeku da ostane živ u ekstremnim situacijama, prenosi BBC.