{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svećeniku iz Oregona šest godina zatvora zbog zlostavljanja dječaka

2.4.2013. u 17:00
0
Svećeniku iz Oregona šest godina zatvora zbog zlostavljanja dječaka
0
Svećeniku iz Oregona šest godina zatvora zbog zlostavljanja dječaka
Katolički svećenik proglašen je krivim za seksualno zlostavljanje 12-godišnjeg dječaka, kojeg je pozvao da prespava kod njega kada je bio pastor crkve u Woodburnu južno od Portlanda.
Angel Armando Perez osuđen je na više od šest godina zatvora nakon što ga je Marion County Circuit sud proglasio krivim za seksualno zlostavljanje, prekomjerno alkoholiziranje i davanje alkohola maloljetniku.

Perez je uhapšen u augustu prošle godine. Dječak je izjavio policiji kako se tokom noćenja kod Pereza probudio i vidio kako mu svećenik dodiruje genitalije te ga fotografiše mobitelom.

U policijskom izvještaju navodi se kako je dječak pobjegao iz kuće, a Perez je trčao za njim. Susjedi su ga odveli u kuću njegove sestre.

U izvještaju se navodi i kako je 47-godišnji svećenik bio toliko pijan da se ne sjeća šta se dogodilo nakon što su on i dječak gledali film. Također, Perez je dao pivo dječaku koji je popio pola čaše.

Advokat tužilaštva vjeruje kako je svećenik izbrisao fotografije sa svog mobitela.

S obzirom na to da je svećenik sklopio sporazum sa tužilaštvom, dogovoreno je da neće biti osuđen za korištenje djeteta za seksualno eksplicitno ponašanje i uklanjanje dokaza.

"Molimo sve da se i dalje mole za žrtvu i njegovu porodicu. Molimo se i za ozdravljenje i mir za svećenikovu porodicu. Molimo i za oproštaj za oca Pereza. Ali oproštaj ne isključuje posljedice koje treba snositi na osnovu nacionalnog zakona. Sada se suočava s njima", saopćeno je iz Katoličke nadbiskupije u Portlandu.

Perez je bio na administrativnom odsustvu kada su se pojavile optužbe.

"Nakon što je kriminalni slučaj riješen, crkva će se moći posvetiti stvarima koje trebaju biti učinjene. Među njima je i mogućnost udaljavanja Pereza iz svećenstva", rekao je glasnogovornik Nadbiskupije Bud Bunce.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: