Joštu se sudilo za 16 napada
1

Slovenačka crkva plaća odštetu žrtvi pedofilije

Klix.ba
Slovenačka katolička crkva moraće da plati odštetu od 80.000 eura žrtvi jednog sveštenika koji je prije šest godina umro, neposredno pred izricanje presude, a sudilo mu se za pedofiliju, javili su slovenački mediji.

Svešteniku župe Arče kod Celja Karlu Joštu, koji je neposredno prije izricanja presude u kućnom pritvoru preminuo od posljedica moždanog udara, sudilo se za 16 seksualnih napada na djevojčice mlađe od 15 godina, kojima je bio vjeroučitelj.

Iako je postupak bio obustavljen, jedna od žrtava, danas 28-godišnja žena, pokrenula je zahtjev u privatnom postupku, tražeći 140.000 eura odštete od Mariborske nadbiskupije, Nadbiskupije Celje i Župnog ureda Arče.

Okružni sud u Mariboru odredio je odštetu od 80.000 eura koju moraju zajednički isplatiti nadbiskupija Maribor, biskupija Celje i župa Arče.

Sud je procijenio da je, po obligacionom pravu, Crkva objektivno odgovorna za odštetu, jer je Jošt bio njen službenik i nastupao u ulozi župnika, i njegova aktivnost u ulozi vjerskog službenika vremenski se ne može odvojiti od slobodnog vremena kad je navodno napadao djevojčice.

Mediji navode da je riječ o prvom slučaju u Sloveniji da je Crkva proglašena odgovornom za prestupe sveštenstva kad su u pitanju pedofilski skandali.