{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve više korisnika "kristal-meta" droge

S
28.4.2013. u 20:00
0
22
Sve više korisnika "kristal-meta" droge
0
Sve više korisnika "kristal-meta" droge
Broj umrlih od uzimanja droge u Njemačkoj na najnižem je nivou u posljednjih 25 godina, ali izvještaji pokazuju da raste broj zavisnika od kristalnog praha "kristal-meta", i to ne samo u Njemačkoj.
Hajke Krauze iz hitne medicinske službe u Berlinu, nadležne za zavisnike od droga, opisujući posljedice uzimanja "kristal-meta" (metamfetamina) kaže: "Potpuni raspad i to u veoma kratkom vremenskom periodu".

Anksioznost, poremećaj centra za ravnotežu, opadanje kose, perforacija želuca i ubrzano lupanje srca. Ukratko, oni koji "kristal" uzimaju duže vrijeme suočavaju se s teškim zdravstvenim problemima. To više nije samo osjećaj euforičnosti na žurkama - neželjeni efekti vremenom postaju sve izraženiji, posebno hroničan zamor.

Iako u glavnom gradu Njemačke nema mnogo pacijenata zavisnih od metamfetamina, broj korisnika "kristala" sve je veći, što potvrđuje i izvještaj koji je javnosti predočio šef Savezne kriminalističke policije (BKA) Jerg Cirke.

U proteklih godinu dana na njemačkom tržištu narkotika završilo je najmanje 75 kilograma ove droge, što je za 88 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Najveća količina "kristala" dospjela je u Bavarsku, Saksoniju i Tiringiju, njemačke pokrajine koje se graniče sa Češkom, jer u toj susjednoj državi postoji nevjerovatan broj malih laboratorija koje metamfetaminom snabdijevaju i njemačko tržište, tvrdi Cirke.

Takozvani "ais" (led), kako "kristal" još zovu, u Njemačku najčešće unose sitni dileri. Njemačka kriminalistička policija tvrdi da ne postoji međunarodno organizovana narko-mafija koja "diluje" metamfetamine u zemlji.

Cirke navodi da je sa kokainom i heroinom drugačije - heroina je na domaćem tržištu tokom protekle godine bilo znatno manje, čak za 50 posto.

Proizvodnja narkotika u NJemačkoj je u porastu - 2012. otkrivene su 24 laboratorije, a 2011 - 19. Slično je i sa uzgajivačima marihuane. U proteklih godinu dana locirano je 809 plantaža, prethodne godine 717.

Statistika ukazuje i na manji broj preminulih zbog prekomjernog konzumiranja droga.

Procjenjuje se da u Njemačkoj ima oko 20.000 narkomana, što je osam posto manje nego 2011. godine, ali se zato, prenosi "Dojče vele", broj "onih koji puše travu i piju alkohol povećava".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: