Europol upozorava
0

Sve vrste droge u Evropi dostupne putem interneta

SRNA
Rob Wainwright
Rob Wainwright
Skoro sve vrste nezakonitih droga mogu se kupiti na internetu i dostaviti poštom korisnicima koji tako mogu izbjeći direktan kontakt s preprodavačima, upozorava se u izvještaju Evropskog centra za nadzor droga i zavisnosti o drogama (EMCDDA) i evropske policije Europol.
U izvještaju se ne navode statistički podaci o prodaji droge na internetu, koja se obično obavlja na anonimnim kompjuterskim mrežama.

"Na internetu se može kupiti bilo koja vrsta droge. Potrošači možda misle da je 'čistije' kupovati drogu bez direktnog kontakta s dilerom", rekao je direktor Europola Rob Wainwright.

Droga se prebacuje legalnim oblicima prevoza - kontejnerima, avionima i putem pošte, zbog čega im je teško ući u trag.

Direktor EMCDDA-a Wolfgang Götz rekao je da se ponašanje korisnika droga, takođe, mijenja.

"Modeli korištenja droga postali su fluidniji, potrošači često koriste više supstanci ili mijenjaju jednu drogu drugom", rekao je on.

Krijumčarenje droge, rekao je Wainwright, glavna je djelatnost grupa organizovanog kriminala, osiguravajući im sredstva za druge kriminalne poslove.



U izvještaju se izdvaja sjeverozapadna Evropa, Velika Britanija, Holandija, Belgija i sjeverna Francuska, kao područje sa visokom stopom organizirovanog kriminala, uglavnom zbog mnogih centara trgovine.

Ova oblast je ujedno i konačna destinacija za kokain i heroin, kao i trgovinu ljudima i ilegalnu imigraciju, što daje razlog za veliku zabrinutost.

U izvještaju se preporučuje da EU radi na suzbijanju velikih grupa organizovanog kriminala, da prati kretanje potencijalnih kriminalaca obavještajnim putevima, da prekine tokove novca i uvede barijere za prodaju droge na internetu.

Evropski povjerenik za unutrašnje poslove Cecilia Malmström rekla je da bi ministri 27 država članica EU trebalo da analiziraju izvještaj radi mogućih promjena politika i akcija koje provode.

"Moramo ići ukorak s tim promjenama i prilagoditi naše politike i odgovore na tu realnost. Nacionalne mjere, koliko god bile odlučne, jednostavno neće biti dovoljne ako su izolovane", rekla je ona.

Evropska unija sve je značajniji proizvođač sintetičkih droga i kanabisa, a sakrivanje droge olakšava mobilna proizvodnja.



"Kao i kod sintetičkih droga, postoji trend prema proizvodnji droge u blizini ciljanog kupca", rekao je Götz, dodajući da će to biti sve veći trend u budućnost.

U ivještaju se procjenjuje da se u EU i Norveškoj potroši 2.500 tona kanabisa godišnje, maloprodajne vrijednosti između 18 i 30 milijardi eura.

Malstromova je istakla da Evropska komisija ne namjerava da legalizuje kanabis na nivou Evrope.