Šta to govori
10

Sve više kokaina u otpadnim vodama u Evropi, u nekim zemljama prednjači metamfetamin

B. H.
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
U otpadnim vodama evropskih gradova nalazi se sve više kokaina, dok Slovačka drži vodeće mjesto po koncentraciji metamfetamina.

Svih šest droga pronađeno je u otpadnim vodama gotovo svakog nadziranog grada u Evropi. Proizlazi to iz rezultata studije "Analiza otpadnih voda i droga" koju je objavio Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama.

Korištenje lijekova

Projekt je analizirao otpadne vode u 88 evropskih gradova iz 24 zemlje (23 države Evropske unije plus Turska) kako bi se otkrile navike konzumacije droga njihovih stanovnika.

Studija je ispitivala dnevne uzorke tokom jednosedmičnog razdoblja od marta do maja 2023. U otpadnoj vodi koju je proizvelo ukupno više od 55 miliona stanovnika traženo je pet specifičnih stimulansa: kokain, amfetamin, metamfetamin, MDMA/ecstasy i ketamin. Uočeni su i tragovi kanabisa.

Porast udjela kokaina zabilježen je u oko 50 europskih gradova, trend rasta se nastavlja od 2016. Osim toga, rezultati su pokazali i veći udio MDMA. Zabilježene su različite vrijednosti za amfetamin i kanabis, dok se količina metamfetamina smanjila u polovici promatranih gradova.

Čehoslovački metamfetamin

Metamfetamin, tradicionalno koncentriran u Češkoj i Slovačkoj, sada se također pojavljuje u Belgiji, istočnoj Njemačkoj, Španiji, Kipru, Nizozemskoj, Turskoj i sjevernoj Europi. Drugdje je sadržaj metamfetamina bio nizak do zanemariv. Gradovi s najvećom ukupnom vrijednošću bili su u Češkoj, a slijede gradovi u Njemačkoj, Slovačkoj i Turskoj.

Količine amfetamina značajno su varirale, a najviše ih je otkriveno u gradovima na sjeveru i istoku Europe. U znatno manjoj koncentraciji pojavio se na jugu kontinenta.

Od 69 gradova, do 42 su zabilježila porast sadržaja MDMA iz godine u godinu, uglavnom u sjevernoj Evropi. Sveukupno, najveće koncentracije pronađene su u Belgiji, Njemačkoj, Španiji, Francuskoj i Nizozemskoj.

Istraživanje je otkrilo relativno malo ketamina u otpadnim vodama 49 gradova, no više od polovice promatranih zona bilježi porast. Najveći ukupni sadržaj pokazan je u uzorcima iz Belgije, Španije, Francuske i Nizozemske.

Najveće količine kanabisa, i to s aktivnom tvari THC-COOH, pronađene su uglavnom u Češkoj, Španiji, Nizozemskoj i Sloveniji. Trendovi rasta i pada bili su različiti.

Za kokain, metamfetamin i MDMA, za razliku od prethodnih godina, nisu pokazane značajne razlike između gradova prema njihovoj veličini. To ukazuje da se navike uzimanja određenih droga sele iz metropola i u manje gradove.

Analizom otpadnih voda utvrđena je promjena sadržaja opojnih droga ovisno o danima u tjednu. Više od tri četvrtine promatranih gradova potvrdilo je povećanu "rekreacijsku" konzumaciju droga tokom dana vikenda. Izuzetak su bili kanabis i metamfetamin, koji su bili ravnomjerno sadržani u uzorcima iz cije sedmice.

"Praćenje otpadnih voda vrijedan je pokazatelj koji će ukazati na rastuće zdravstvene rizike", objašnjava Alexis Goosdeel, direktor EMCDDA-e. Budući da njegova agencija u julu dobiva jači mandat, predviđa intenziviranje i poboljšanje nadzora u Evropskoj uniji.