Kontroverzno rješenje
0

Sve učestaliji slučajevi silovanja u Italiji vode ka uvođenju prisilne hemijske kastracije

S. Š.
Matteo Salvini (Foto: EPA-EFE)
Matteo Salvini (Foto: EPA-EFE)
Nakon užasnog grupnog silovanja koje je šokiralo zemlju, italijanski krajnje desničar Matteo Salvini predložio je drastično, kontroverzno rješenje: uvođenje prisilne hemijske kastracije za silovatelje.

Sedmorica muškaraca, svi između 18 i 22 godine, optuženi su da su početkom jula silovali 19-godišnju ženu u gradu Palermu na Siciliji i snimili napad.

Slučaj, koji je u javnost dospio prošle sedmice kada je počelo suđenje protiv navodnih zlostavljača mlade žene, dospio je u javnu debatu u Italiji, a detalji napada - uključujući razgovore između sedmorice muškaraca - podijelili su lokalni mediji što je u mnogome izazvao još veći bijes i gađenje.

U raspravi oko ovog slučaja neki su izjavili da "ne treba kriviti sve muškarce", dok su drugi ukazali na sumorne rezultate u Italiji u vezi sa ubistvima žena i raširenim nasiljem nad ženama kako bi pokazali da je problem sistemski.

Salvini, vođa krajnje desničarske, populističke stranke Liga i trenutno ministar infrastrukture i transporta Italije u okviru koalicione vlade na čijem čelu je Meloni, uključio se u javnu debatu sugerirajući da bi silovatelje trebalo hemijski kastrirati kao kaznu za svoje postupke.

"Ako silujete ženu ili dijete, očigledno imate problem. Zatvorska kazna nije dovoljna", mišljenja je Salvini.

Šest od sedam muškaraca umiješanih u silovanje žene u Palermu već je uhapšeno, dok je jedan - koji je u vrijeme napada bio maloljetan - pušten na slobodu nakon priznjanja. Prema izvještajima porodica muškaraca i njihovih advokata, njih šestorica teško prolaze u zatvoru, gdje im prijete drugi zatvorenici.

Salvini je predložio da se u parlament iznese njegov prijedlog o uvođenju prisilne hemijske kastracije za silovatelje. Prema njegovom planu, medicinski tretman bi mogao biti nametnut od strane sudije koji bi osudio zlostavljača djece ili silovatelja i bio bi automatski u slučaju ponovljenih prekršaja.

Salvini nije prvi koji je pozvao na prisilnu hemijsku kastraciju za seksualne prestupnike - nešto što su već prihvatile zemlje poput Pakistana i Indonezije (samo u slučaju zlostavljača djece), a koje Rusija navodno razmišlja da uvede za pedofile na kraju njihove zatvorske kazne, piše Euronews.