Svijet
0

Sve stariji Zapad, sve mlađi Treći svijet

NINA
Na Konferenciji o starenju održanoj u Sydneyu naučnici su upozorili na nejednakosti u očekivanom životnom vijeku među stanovnicima različitih zemalja. Te razloge bi mogle dovesti do migracija naroda iz siromašnih u bogatije zemlje.

Sudionici sastanka kažu da će sve brojnije starije stanovništvo imati sve veći utjecaj na budućnost svijeta. Među navedenim primjerima su Japan i Sierra Leone. Novorođenče u Japanu može očekivati da će poživjeti do 82. godine, za razliku od djeteta rođenog u Sierra Leoneu, afričke zemlje u kojoj prosječni životni vijek jedva dostiže 35 godina.

Nejednakost u očekivanoj životnoj dobi velika je usporede li se Kanada – u kojoj očekivani životni vijek iznosi 79 godina – s Haitijem, s prosječnim životnim vijekom od 50 godina.

Premda stanovnici siromašnih zemalja ne dostižu životnu dob razvijenih društava, njihovi stanovnici ipak žive duže, a to predstavlja dodatne probleme za zdravstvene ustanove i već ionako opterećena privreda Trećeg svijeta koja teško podnose teret starijeg stanovništva.

S druge strane, stručnjaci vjeruju da je za razvijene zemlje starije stanovništvo pozitivna stvar. Takvog je mišljenja i organizator skupa u Sydneyu Noah Weller, koji kaže da aktivno i zdravo starije stanovništvo koristi društvu.

Profesor Sveučilišta Oklahome Bruce Carns kaže da je postizanje zdravog života važnije od dugovječnosti: "U nekim od razvijenih zemalja očekivana životna dob je, recimo, 80 godina, što je daleko iznad reproduktivne dobi. Istrošenih tijela ima mnogo, što nije jeftino po društvo. Nauka treba raditi na unapređenju kvalitete života, a ne na traganju za izvorom mladosti."

Ipak, za one koji sanjaju o vječnoj mladosti, postoje obećavajuće vijesti. Američki naučnik Michael Fossell tvrdi da se unutrašnji biološki sat može "okrenuti" ako se stare ćelije potaknu na ponašanje poput novih. To će omogućiti ljudima da požive i duže od 200 godina. Istraživanja na životinjama već su u toku, ali je neizvjesno kad će početi ispitivanja na ljudima.