Stefano Stefani
0

"Sve političke snage u Italiji podržavaju ulazak BiH u EU i NATO"

FENA
"Sve političke snage u Italiji podržavaju ulazak Bosne i Hercegovine u EU i NATO, pri čemu je važno napomenuti da Evropska unija ne želi integrisati dvije ili tri zemlje, već samo jednu jedinstvenu zemlju“, rekao je danas predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Parlamenta Republike Italije Stefano Stefani.

On je ovo rekao tokom današnjeg susreta sa zamjenicima predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilijom Filipovićem i Dušankom Majkić, zatim predsjedavajućim Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Slavkom Matićem, kao i predsjedavajućom Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Almom Čolo.

"Međunarodna zajednica treba biti prijatelj BiH koji će nam se naći pri ruci ako zatreba, a glavne odluke o sudbini zemlje trebaju donositi domaće političke snage“, naglasila je Dušanka Majkić, dok je Slavko Matić rekao da su prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine ulazak u Evropsku uniju i NATO integracije.

Osvrnuvši se na Presudu suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Finci i Sejdić, Ilija Filipović je istakao da diskriminatorske odredbe koje postoje u domaćem zakonodavstvu nisu rezultat aktivnosti države Bosne i Hercegovine, već da proizlaze iz dejtonskog Ustava BiH, dok je Alma Čolo istakla važnost efikasnog uređenja države.

"Naša zemlja treba biti organizovana kao funkcionalna država koja će u Evropskoj uniji govoriti jednim glasom“, rekla je ona, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.