|

Sve po zakonu: Azerbejdžanski predsjednik imenovao suprugu za potpredsjednicu države

Sve po zakonu: Azerbejdžanski predsjednik imenovao suprugu za potpredsjednicu države
185
F
FENA
21.2.2017. u 13:20
144
komentara
185

dijeljenja
Sve po zakonu: Azerbejdžanski predsjednik imenovao suprugu za potpredsjednicu države Foto: Twitter
Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev u utorak je imenovao svoju suprugu kao prvu potpredsjednicu ove bivše sovjetske zemlje.
Ilham Alijev (55) imenovao je suprugu Mehriban (52) na poziciju stvorenu nakon ustavnog referenduma u septembru prošle godine. Ona je ranije obavljala dužnost poslanika u parlamentu i čelnice je humanitarne agencije, prenosi AP.

Potpredsjednik preuzima predsjedničku dužnost ako šef države ne bude u stanju da obavlja svoje obaveze, u skladu s ustavom zemlje. Ustav ne navodi dužnosti prvog potpredsjednika, ali se očekuje da će one uključivati nadzor rada vlade.

Alijevljevi kritičari tvrde da je septembarski referendum, kojim je također produžen predsjednički mandat s pet na sedam godina, praktično uveo dinastijsku vlast. U 2003. Alijev je naslijedio oca, koji je vladao Azerbejdžanom prvo kao čelnik Komunističke partije a potom kao postsovjetski predsjednik skoro tri decenije.

Alijev i njegova supruga imaju dvije kćerke i sina.

Alijev je svoju šiitsku i energentima bogatu zemlju, uveo u čvrsto savezništvo sa Zapadom, pomažući da energetski i sigurnosni interesi njegove zemlje ne budu pod ruskim uticajem u strateškoj regiji Kaspijskog mora. Istovremeno, njegova vlada dugo se suočava s kritikama Zapada zbog navodnih kršenja ljudskih prava i suzbijanja nezadovoljstva.

Azerbejdžanski čelnik predstavlja se kao garant stabilnosti, stvarajući sliku koja je naišla na širok prijem u zemlji u kojoj su još bolne uspomene od nemira koji su pratili raspad Sovjetskog Saveza u 1991. godini.
Prijavi grešku


Komentari (144)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...