Svijet
0

Svaki peti američki vojnik pati od depresije, veliki broj njih skloni samoubistvu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Svaki peti američki vojnik pati od depresije ili paničnog poremećaja, navodi se u novom istraživanju. Ogroman broj njih ima i sklonost ka samoubistvu ili su pokušali počiniti samoubistvo.

Također, dugo istraživanje je pokazalo da više od osam posto američkih vojnika razmišlja o samoubistvu, a 1,1 posto njih su to i pokušali, otkriveno je putem povjerljivih razgovora sa 5.428 vojnika u bazama širom širom SAD-a.

Rezultati istraživanja su objavljeni u ponedjeljak u medicinskom magazinu JAMA Psychiatry. Stučnjaci pak tvrde da ovakvi rezultati istraživanja pokazuju greške u procesu regrutacije vojnika i smatraju da nije dovoljno provjereno psihičko stanje onih koji su primani u vojsku.

Ranija istraživanja, poput onog koje provedeno na milion vojnika od 2004. do 2009. godine, su pokazala da oni koji su bili u ratu u Iraku ili Afganistanu, da su imali povećanu stopu suicida i sklonosti ka suicidu.

Ovakva istraživanja u SAD-u su se počela raditi intenzivnije 2009. godine, a pokrenuta su vojnim strukturama, kao i u Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje kao odgovor na val samoubistava među vojnicima.

Utvrđeno je i da pet posto vojnika pate od depresije, oko šest posto njih ima anksiozni poremećaj i gotovo devet posto PTSP.

Sociolozi i psiholozi upozoravaju i postavljaju pitanje kako to da su ovi ljudi još uvijek dio vojske i kako to da su neki došli u vojsku, a već su imali poremećaje poput toga da nisu mogli kontrolirati bijes i slično.