Uznemirujuća statistika
0

Svaki četvrti Južnoafrikanac priznaje silovanje

Sarajevo-x.com
Jedan od četiri muškarca u Južnoj Africi priznaje je da najmanje jednom silovao neku ženu, pokazala je anketa u ovom području s'neizmjerne historije i tradicije seksualnog zlostavljanja', piše Guardian.

U anonimnoj anketi provedenoj u Južnoj Africi otkriveno je da je jedan od četiri muškarca najmanje jednom u životu počinio silovanje, a većina ispitanih Afrikanaca je priznala i da je imala prisilne seksualne odnose s više žena.

Dosta njih je izjavilo da je prvi put silovalo ženu već u tinejdžerskim godinama, dok je jedan od 20 priznao da je prvi put silovanje počinio prošle godine.

Anketa koju je provela organizacija Medical Research Council (MRC), ispočetka je imala cilj da pronađe vezu između povećane seksualne aktivnosti i povećanog postotka zaraženih HIV-om u ovoj velikoj afričkoj državi no i sami istraživači su bili iznenađeni iskrenošću ispitanika.

Jedan od deset muškarca je priznao da ga je silovao drugi muškarac, no i to da nikad nikom nije rekao o napadu jer je homoseksualnost veliki tabu u ovoj zemlji.

Ono što najviše uznemirava jeste da samo sedam posto slučajeva silovanja završi na sudu, a ne postoji ni tačna statistika o koliko se seksualnih napada radi jer jedna anketa nije dovoljna da zabilježi historiju zlostavljanja u Južnoj Africi.

'U Južnoj Africi postoji duboko ukorijenjena tradicija silovanja. To je povezano sa idejom o nejednakosti spolova i muškom željom za dokazivanjem. Afrički ideal muškarca podrazumijeva nasilje', izjavila je profesorica Rachel Jawkes iz MRC-a.

U anketi je učestvovalo 1738 muškaraca iz različitih gradova u Južnoj Africi, a njih čak 28 posto je izjavilo da su barem jednom silovali ženu ili djevojku. Tri posto je priznalo je da su seksualno napastvovali dječaka ili muškarca. Polovina od ovog broja ispitanika je izjavila da su silovanje počinili više puta, a 70 posto njih je izjavilo da su s tom 'praksom' započeli prije 20. godine života.

Isto tako, dokazano je da je jedna od četiri silovane žene imala rizik da oboli od HIV-a budući da je napasnik bio zaražen istime.