Francuskinja ili Meksikanac
0

Sužen izbor: Dva kandidata za čelnu poziciju u MMF-u

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodni monetarni fond suzio je izbor za generalnog direktora te institucije na dva kandidata. Francuska ministrica finansija Christine Lagarde i guverner Banke Meksika Agustin Carstens vodit će žestoku borbu za to mjesto.

Pozicija je postala dostupna nakon što je bivši šef MMF-a Dominique Strauss-Kahn podnio ostavku zbog seks skandala. Proces izbora novog direktora trebao bi biti okončan do 30. juna.

"Upravni odbor sastat će se s kandidatima u Washingtonu, a nakon toga se razmotriti prednosti kandidata i napraviti izbor", saopćio je Fond.

Lagardeova je, prema mnogima, u prednosti nad Carstensom. Nju je podržala Evropska unija, a u posljednjih nekoliko dana ona je osigurala podršku i u Egiptu, Indoneziji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Carstens ima podršku u zemljama Latinske Amerike. Međutim, on je i sam priznao da je njegova rivalka u prednosti.

"Ne šalim se. To je kao da gubite 5-0 prije početka nogometne utakmice", rekao je Carstens.

Međutim, dodao je kako bi izbor Lagradeove mogao predstavljati sukob interesa budući da je u nekim evropskim zemljama na sceni dugogodišnja kriza, prenio je BBC.