Bruxelles
0

Sutra vanredna sjednica NATO-a na zahtjev Turske

FENA
Zemlje članice NATO-a će u utorak održati vanrednu sjednicu na zahtjev Turske nakon pomorskog incidenta u vodama Gaze, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik NATO-a James Appathurai.

"Sjednica Sjevernoatlantskog vijeća, koje okuplja 28 ambasadora zemalja članica Atlantskog saveza, u pripremi je za sutra poslijepodne, na zahtjev turskih vlasti u briselskom sjedištu NATO-a", izjavio je on za agenciju AFP.

Turski premijer Redžep Tayyip Erdogan je u toku dana izjavio novinarima u Santjagu, u Čileu, da će njegova zemlja zatražiti od NATO-a sazivanje vanredne sjednice nakon što su izraelski komandosi napali humanitarni konvoj brodova koji su plovili prema Gazi i u kojem je bilo i turskih žrtava.

"NATO je duboko zabrinut zbog gubitka ljudskih života u incidentu na jednom brodu", navodi se u saopćenju zapadnog vojnog saveza.

"NATO nema kompetencije za ovakve vrste događaja. Turska se nije pozvala na član 5 koji je predvidio pomoć svakoj saveznici žrtvi napada, nego, budući da je više njenih državljana među žrtvama", razumljivo je da ona pokrene političke konsultacije sa svojim partnerima, ocijenio je jedan diplomat.