Svijet
0

Netanyahu izrazio žaljenje zbog poginulih u zaposjedanju turskog broda

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je u ponedjeljak žaljenje zbog smrti stranih aktivista u izraelskom zaposjedanju turskog broda koji je plovio za Gazu.

"Nažalost, u razmjeni vatre najmanje je 10 osoba poginulo. Žalimo zbog gubitka tih života", rekao je Netanyahu novinarima tokom posjete Kanadi u izjavi koju je prenosila izraelska televizija, prenijela je agencija Reuters.

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim narodima u Ženevi izjavio je da njegova zemlja ima pravo napasti svako plovilo koje pokušava probiti pomorsku blokadu pojasa Gaze.

"Svako plovilo koje krši ili pokušava kršiti pomorsku blokadu (pred obalom Gaze) može biti zauzeto ili čak i napadnuto po međunarodnom zakonu", rekao je UN-ovom Vijeću za ljudska prava ambasador Aharon Leshno Yaar.

Yaar je također rekao da "Izrael žali zbog svakog gubitka života" ali je dodao da "odgovornost leži na planerima te nasilne provokacije", okrivivši organizatore dostave pomoći, izvijestila je agencija DPA.

Turska je zbog napada povukla svog ambasadora u Izraelu. UN je zbog napada izraelskih komandosa sazvao vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.