U američkom Senatu
2

Sutra počinje suđenje za opoziv Donalda Trumpa, predstavljeni detalji procesa

A. B.
Trump se suočava s optužbom za poticanje pobune, Foto: Shutterstock
Trump se suočava s optužbom za poticanje pobune, Foto: Shutterstock
Sutra (utorak) u Senatu počinje suđenje za opoziv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegove pristalice nasilno upale u sjedište američkog Kongresa

Sutra će se sastati svih 100 članova američkog Senata u vijećnici kako bi započeli suđenje Trumpu pod tužbom za poticanje nereda. Ne zna se koliko će trajati suđenje, ali demokrate imaju za cilj relativno kratak postupak, možda sedmicu ili dvije, jer su željni vratiti svoju pažnju na potvrđivanje Bidenovih kandidata i donošenje nove zakonodavne agende.

Nije konkretno poznat ishod suđenja, međutim, kako piše CNN, sve ukazuje na to da bi Trump mogao biti oslobođen jer su potrebne dvije trećine glasova da ga osude. To znali da bi se najmanje 17 republikanaca trebali pridružiti svim demokratama u Senatu da bi bio osuđen.

Međutim, suđenje bi ipak moglo donijeti jednu vrstu drame jer se očekuje da se Trump neće ni pojaviti nakon što su njegovi advokati odbili zahtjev demokrata da svjedoči o svojim postupcima nazvavši ga "predstavom za odnose s javnošću".

Očekuje se da će se Trumpova odbrana zasnivati na tome da Senat ne može opozvatu bivšeg predsjednika i da je Trumpov govor u Bijeloj kući prije napada na Capitol zaštićen Prvim amandmanom.

S druge strane, menadžeri Doma mogli bi tvrditi da je Trump pojedinačno odgovoran za poticanje na nerede te da bi mu zbog toga trebalo zabraniti da ubuduće obnaša ovu funkciju.

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer i vođa republikanaca Mitch McConnell vodit će opsežne rasprave o rezoluciji i organizovanju suđenja koje će Senat usvojiti prije nego što se počne s iznošenjem argumenata.

Obje strane se nadaju da će postići potreban sporazum o provođenju suđenja, koji će se odnositi zapravo na to koliko će vremena menadžeri Doma i odbrana iznositi argumente, a sve kako bi se ostavilo prostora i vremena za pozivanje svjedoka i raspravu o drugim pitanjima.

Trump se suočava s jednom optužbom za "poticanje pobune" zbog svoje uloge u neredima 6. januara. Demokrati u Domu kažu kako je Trumpova višemjesečna kampanja laži kojom je diskreditirao rezultate izbora koje je izgubio dovela do toga da su njegove pristalice napale Capitol kako bi spriječili Kongres da potvrdi pobjedu izbornog kolegija Joea Bidena, što je bio posljednji korak u izbornom procesu.

Suđenjem će predsjedavati senator Patrick Leahy iz Vermonta, najstariji demokrata i predsjednik Senata pro tempore. Prema američkom ustavu, kada se predsjedniku SAD-a sudi zbog opoziva, vrhovni sudija SAD-a dužan je predsjedavati postupkom.

Međutim, budući da Trump više nije predsjednik, predsjednik Senata pro tempore preuzet će uglavnom ceremonijalnu ulogu. Izraz "pro tempore" latinski je za "neko vrijeme" ili "za sada". Ovlasti predsjednika pro tempore su iznesene u Ustavu SAD-a.