Pred svjetskim čelnicima
0

Sutra obraćanje Željka Komšića na klimatskom samitu u Škotskoj

B. R.
Željko Komšić (Foto: D. S./Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) sutra, 2. novembra, obratit će se učesnicima klimatskog samita Ujedinjenih nacija (COP26), koji je jučer otvoren u Glasgowu.
U Predsjedništvu su napomenuli da je riječ se o najvećoj ovakvoj konferenciji u posljednjih nekoliko decenija na kojoj će prisustvovati preko 180 čelnika država.

Komšića će dočekati, kako je navedeno, premijer Velike Britanije Boris Johnson i generalni sekretar UN-a Antonio Guterress, nakon čega će prisustvovati sastanku čelnika koji su podržali deklaraciju o zaštiti šuma.

Nakon otvaranja konferencije, planirano je da Komšić ima, kako je istaknuto, niz bilateralnih sastanaka, a potom prisustvuje svečanoj večeri svjetskih čelnika, na kojoj će biti i premijer Johnson, američki predsjednik Joseph Biden, britanski princ William i drugi.

Komšićevo obraćanje planirano je za sutra, 2. novembra, ujutro, kada će imati priliku govoriti o Bosni i Hercegovini i problemima sa kojima se susrećemo u energetskoj tranziciji, a nakon čega će na poziv predsjednika Bidena i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen prisustovati odvojenom sastanku o temi ograničavanja emisija metana.

Klimatskom samitu, koji će trajati do 12. novembra, prisustvovat će 25.000 delagata, saopćili su iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U središtu ovog samita bit će kako postići ono što je dogovoreno na pariskom klimatskom samitu 2015. (COP21). Tada je usaglašeno da se porast globalne temperature zraka smanji do 1,5 stepeni celzija, a ocijenjeno je da je ključno da se to postigne do 2030.