Konferencija
34

Susret u Pekingu: Kina želi čovječanstvo u miru, dobrobit za BiH i druge članice programa 16+1

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Pekingu je u utorak održana konferencija Sekretarijata za saradnju Kina-CEEC i Odjela za međunarodne ekonomske odnose kineskog ministarstva vanjskih poslova kojoj su prisustvovali i predstavnici medija iz 16+1 programa zemalja centralne i istočne Evrope.

Cilj konferencije je bio upoznati predstavnike medija o uspjesima koji su realizirani sprovedbom inicijative 16+1 gdje je Kina zahvaljujući dobrim odnosima sa zemljama centralne i istočne Evrope ostvarila izuzetne rezultate u granama privrede, kulture, poljoprivrede i drugih sektora poslovanja.

Zvaničnik današnjeg sastanka i domaćin Lu Shan je izjavio kako je cilj Kine napraviti budućnost čovječanstva koja će biti u miru kojeg Kina i preferira.

"Kina je uvijek bila na putu mirnog okruženja i sa takvim manirima se oslanjala na historiju na kojoj se zasniva naša vanjska politika. Da bismo realizirali naše ciljeve, napravili budućnost i napredak za cijelo čovječanstvo, potrebno je da činimo dobro za sve nas", poručio je Li Shan.

U nastavku je istakao kako Kina ima četiri smjernice, a to su: mir koji se zasniva na kulturnom naslijeđu zbog bolne prošlosti, razvoj u Kini, ali i u drugim državama sa kojim je uspostavila potrebnu saradnju uz otvorenost prema globalnoj ekonomiji.

"Naša inicijativa koju smo pokrenuli do sada je dala odlične rezultate, a zasniva se na pomoći zemljama u ispravljanju svojih nedostataka uzajamnim radom i uvezivanjem strategija za bolji napredak Euroazije, ali i svijeta", dodao je Shan.

Treća i četvrta smjernica Kine su saradnja i korist koje bi trebale biti u središtu svega. Zvaničnici su potom iznijeli detalje poslovanja Kine u proteklih nekoliko godina u sklopu projekta "16+1" gdje su na svim poljima ostvareni dobiti, dugoročna saradnja Narodne Republike Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Zvaničnici su dodali da je program "16+1" otvoren i za države izvan centralne i istočne Evrope, ali koje žele da se vode pomenutim smjernicama. Zvaničnici su pomenuli i megaprojekte te njihove realizacije, a za Bosnu i Hercegovinu su istakli izgradnju Bloka 7 TE Tuzla vrijednosti 722 miliona KM gdje je 85 posto sredstava obezbijeđeno kreditnim sredstvima Kineske razvojne banke.

Nakon predstavljanja projekta "16+1" koji je do sada donio mnogo dobrog zemljama regije, ali i drugim državama u centralnoj i istočnoj Evropi, uslijedio je prijem kod izvršnog sekretara u Sekretarijatu za Kina-CEEC saradnju i generalnog direktora Odsjeka za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Kine Chen Xua koji je ponovo istakao smjernice Kine u realizaciji projekta "16+1".

Događaju u ime medija iz Bosne i Hercegovine prisustvovali su generalni direktor FENA-e Elmir Huremović i novinar portala Klix.ba Elmedin Mehić.