|

Suspendovana stranka bivšeg predsjednika Ben Alija

Suspendovana stranka bivšeg predsjednika Ben Alija
0
F
FENA
7.2.2011. u 11:15
1
komentara
0

dijeljenja
Suspendovana stranka bivšeg predsjednika Ben Alija Foto: AFP
Ministarstvo unutrašnjih poslova Tunisa izdalo je nalog o suspenziji političkih aktivnosti bivše vladajuće stranke i zatvaranju njenih ureda širom zemlje.
U saopćenju pročitanom na državnoj televiziji navodi se da će suspenzija trajati dok se ne donese konačna odluka o zabrani te stranke, prenio je BBC u nedjelju uvečer.

Lider te stranke, bivši predsjednik Tunisa Zine El-Abidin Ben Ali svrgnut je prije tri sedmice. Pobjegao je iz zemlje i dobio utočište u Saudijskoj Arabiji.

Dopisnici javljaju da bi zabrana vladajuće stranke Demokratskog ustavnog okupljanja (RDC) bila najradikalnija mjera nakon svrgavanja Ben Alija. Ta stranka bila je ključni element njegove dugogodišnje autoritarne vladavine.

U međuvremenu su tuniski mediji javili u nedjelju da je najmanje jedna osoba poginula u sukobima između demonstranata i snaga sigurnosti u gradu Kebili.

Specijalne policijske jedinice raspoređene su i u gradu Kefu, na sjeverozapadu zemlje, dan nakon što su četiri osobe poginule kada su snage reda otvorile vatru na demonstrante.

Tunisom trenutno upravlja prijelazna vlada nacionalnog jedinstva, na čelu sa premijerom Mohamedom Gannouchijem. Predsjednički izbori treba da se održe za šest do sedam mjeseci.

Ustanak u Tunisu potaknuo je proteste u drugim dijelovima arapskog svijeta, uključujući Egipat, Jemen, Siriju...
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...