{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suspendirana katalonska "Deklaracija suverenosti"

A
9.5.2013. u 10:28
5
6
Suspendirana katalonska "Deklaracija suverenosti"
5
Suspendirana katalonska "Deklaracija suverenosti"
Ustavni sud Španije suspendirao je "Deklaraciju suverenosti", koju je Parlament autonomne pokrajine Katalonije usvojio 23. januara, a u kojoj se brani pravo Katalonaca da odlučuju o budućnosti pokrajine.
Sud je usvojio žalbu španske vlade na pomenutu Deklaraciju i suspendirao je na period od pet mjeseci. Odlukom Suda, Deklaracija i svi akti doneseni u skladu s njom proglašeni su nevažećim u periodu od 8. marta do 8. septembra, a Parlament Katalonije će u roku od 20 dana Sudu podnijeti svoje mišljenje i žalbu kako bi Sud naknadno donio i konačnu odluku o statusu Deklaracije.

Ustavni sud Španije nije komentarisao 13. marta usvojenu odluku katalonskog parlamenta na prijedlog opozicione Socijalističke partije Katalonije, a u kojoj se navodi da katalonske vlasti "trebaju otpočeti dijalog s Vladom Španije o pitanju organiziranja referenduma o pravu Katalonaca da sami odlučuju o budućnosti Katalonije".

Predsjednik katalonske pokraine Artur Mas je izjavio da je odluka Suda krajnje razočaravajuća i nepravedna.

"Nećemo ništa zamrzavati. Uprkos svim preprekama, nastavit ćemo svoj put. Veoma smo odlučni da 2014. godine organiziramo referendum o nezavisnosti Katalonije", poručio je Mas.

Mas je podsjetio da su se lideri poliričkih partija Katalonije početkom ove sedmice sastali i nastavili dijalog o organiziranju referenduma, a da je Parlament Katalonije izabrao komisiju koja će se baviti tim pitanjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: