{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suspendirana katalonska "Deklaracija suverenosti"

A
9.5.2013. u 10:28
5
6
Suspendirana katalonska "Deklaracija suverenosti"
5
Suspendirana katalonska "Deklaracija suverenosti"
Ustavni sud Španije suspendirao je "Deklaraciju suverenosti", koju je Parlament autonomne pokrajine Katalonije usvojio 23. januara, a u kojoj se brani pravo Katalonaca da odlučuju o budućnosti pokrajine.
Sud je usvojio žalbu španske vlade na pomenutu Deklaraciju i suspendirao je na period od pet mjeseci. Odlukom Suda, Deklaracija i svi akti doneseni u skladu s njom proglašeni su nevažećim u periodu od 8. marta do 8. septembra, a Parlament Katalonije će u roku od 20 dana Sudu podnijeti svoje mišljenje i žalbu kako bi Sud naknadno donio i konačnu odluku o statusu Deklaracije.

Ustavni sud Španije nije komentarisao 13. marta usvojenu odluku katalonskog parlamenta na prijedlog opozicione Socijalističke partije Katalonije, a u kojoj se navodi da katalonske vlasti "trebaju otpočeti dijalog s Vladom Španije o pitanju organiziranja referenduma o pravu Katalonaca da sami odlučuju o budućnosti Katalonije".

Predsjednik katalonske pokraine Artur Mas je izjavio da je odluka Suda krajnje razočaravajuća i nepravedna.

"Nećemo ništa zamrzavati. Uprkos svim preprekama, nastavit ćemo svoj put. Veoma smo odlučni da 2014. godine organiziramo referendum o nezavisnosti Katalonije", poručio je Mas.

Mas je podsjetio da su se lideri poliričkih partija Katalonije početkom ove sedmice sastali i nastavili dijalog o organiziranju referenduma, a da je Parlament Katalonije izabrao komisiju koja će se baviti tim pitanjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: