Svijet
1

Supruga Omara Mateena bit će optužena ako se utvrdi da je znala za njegov plan

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Supruga Omara Mateena napadača iz Orlanda, mogla bi se suočiti s krivičnom prijavom ako FBI utvrdi da je znala za Omarov planirani smrtonosni napad.

Noor Zahi Salman je navodno rekla agentima da je pokušala razgovarati s mužem prije nego je on u gay noćnom klubu u Orlandu počinio najsmrtonosniji masakr pištoljem u historiji Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

"Ako je istina da je ona znala šta će se dogoditi i pokušala razgovarati s njim o tome, onda je moguće da će biti pokrenut krivični postupak protiv nje. Postoji čak i sumnja da je imala učešće u cijelom napadu, tako da sve mora biti istraženo“, izjavio je nakon tajnih brifinga Peter King, predsjedavajući pododbora kontraobavještajne agencije za terorizam.

Mogućnost da Mateen (29) nije djelovao sam već da je imao podršku drugih pojedinaca ili grupa, sada je u fokusu istrage FBI-a. On je s poluautomatskom puškom i pištoljem otvorio vatru u klubu u nedjelju u tri sata ujutro. Policija ga je nedugo nakon toga ubila, a jučer je urađena obdukcija 49 tijela žrtava masakra.

Novinska agencija Reuters, pozivajući se na izvor za provedbu zakona, saopćila je da bi Salman mogao biti optužen danas. U međuvremenu, senator Angus King, član obavještajne komisije Senata, rekao je da je Salman znala šta Mateen sprema.

"Ona je definitivno u ovom trenutku osoba od interesa i čini se da sarađuje i može nam dati neke važne informacije", rekao je King za CNN.

NBC News je izvijestio da je Mateena supruga pokušala odgovoriti od napada.