Na jedan dan
232

Supermarket u Hamburgu skrenuo pažnju na rasizam sklonivši sve strane proizvode s polica

Klix.ba
Foto: CEN
(Foto: CEN)
Kupci u Hamburgu nedavno su se iznenadili kada su u supermarketu Edeka zatekli skoro prazne police. Mnogi su pomislili kako se supermarket zatvara prije nego su pogledali kako je Edeka na policama ostavila samo domaće njemačke proizvode.

Naime, u Edeki niko nije mogao zateći grčke masline ili španski kećap, niti bilo kakve uvozne proizvode iz drugih zemalja. Iznad jedne police u supermarketu stajao je natpis "tako je prazna polica bez stranaca", dok je iznad druge pisalo "ova polica je poprilično dosadna bez raznolikosti".

Dok su se mnogi pitali šta se dešava u supermarketu, glasnogovrnik Edeke je pojasnio o čemu je riječ. Supermarket je odlučio jedan dan prodavati samo hranu proizvedenu u Njemačkoj kako bi kod kupaca probudio svijest o bogatstvu rasnih i etničkih razlika.

"Edeka se zalaže za različitost i mi proizvodimo mnoštvo hrane u različitim dijelovima Njemačke. Međutim, zajedno s proizvodima iz drugih zemalja kreiramo jedinstvenu raznolikost koju naši kupci cijene", rekao je glasnogovornik Edeke.