{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Superbakterija NDM-1 ubila Belgijanca

F
13.8.2010. u 17:15
0
21
Superbakterija NDM-1 ubila Belgijanca
0
Superbakterija NDM-1 ubila Belgijanca
New Dehli-Metallo-1 pod mikroskopom
Belgijanac, porijeklom iz Pakistana, zaražen je nakon što je operisan zbog saobraćajne nesreće. Stanovnik Bruxellesa zaražen bakterijom NDM-1, superotpornom na gotovo sve antibiotike, umro je nakon povratka iz Pakistana, odakle je porijeklom, objavili su izvori belgijske bolnice gdje se liječio.
"Slučaj je bio otkriven u Belgiji u junu", rekao je mikrobiolog Denis Pierard iz bruxelleske sveučilišne bolnice AZ VUB.

Bakteriju, koja proizvodi enzim nazvan New Delhi metalo-beta-laktamaza izolirao je već 2009. stručnjak Timothy Walsh s univerziteta u Cardiffu kod švedskog pacijenta koji se liječio u Indiji.

Do danas su stručnjaci izolirali NDM-1 kod 37 pacijenata u Velikoj Britaniji, a neki od njih putovali su u Indiju ili Pakistan na operacije u sklopu medicinskog turizma.

"On je bio dijabetičar i živio je u Bruxellesu. Na putu u Pakistanu doživio je saobraćajnu nesreću te je bio prebačen u bolnicu gdje su mu liječili veliku ranu na nozi, a zatim je vraćen u Belgiju sa sepsom", rekao je mikrobiolog.

NDM-1 je bakterija visokootporna na gotovo sve antibiotike, uključujući i karbapeneme, koji se općenito koriste u hitnim slučajevima i pri liječenju tvrdokornih infekcija.

"U Belgiji je ove godine zabilježen još jedan slučaj zaraze superbakterijom, rekao je za belgijsku televiziju RTBF Youri Glupczynski", prenose agencije.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: