Nastavljena blokada autoputa
0

Sunitski muslimani traže zbacivanje Malikija

SRNA
Nuri el-Maliki
Nuri el-Maliki
Hiljade pripadnika iračke sunitske manjine demonstriralo je danas u dva velika iračka grada protiv šiitskog premijera Nurija al Malikija, te nastavilo blokadu glavnog autoputa u zemlji.

Oko 60.000 ljudi blokiralo je glavni put koji prolazi kroz grad Faludžu, 50 kilometara od Bagdada, paleći zastavu većinski šiitskog Irana i uzvikujući "Iran, napolje", "Bagdad će ostati slobodan" i "Kukavice Maliki, ne prihvataj savjete Irana".

Mnogi sunitski muslimani, čija je zajednica dominirala Irakom do pada Sadama Huseina 2003. godine, optužuju Malikija da neće da dijeli vlast i da je pod uticajem svog nearapskog susjeda.

"Nećemo napustiti ovo mjesto dok svi naši zahtjevi ne budu ispunjeni, uključujući zbacivanje Malikijeve vlade", rekao je 31-godišnji Omar al-Dahal na protestima u Ramadiju, gdje je oko 100.000 demonstranata blokiralo isti autoput koji vodi do susjedne Sirije i Jordana.

Zahtjevi demonstranata uključuju kraj marginalizacije sunita, aboliciju zakona protiv terorizma, za koji kažu da ih koriste samo protiv sunitske populacije, kao i oslobađanje zatvorenika, prenosi Reuters.

Protesti su izbili prošle sedmice u provinciji Anbar, uporištu sunita u zapadnom Iraku, gdje su demonstranti podigli blokade, nakon što su vojnici lojalni Malikiju, koji je inače šiit, uhapsili tjelohranitelje njegovog ministra finansija, koji je sunitski musliman.

Demonstracije su održane i u sjevernom gradu Mosulu i u Samari, gdje su demonstranti uzvikivali "narod želi da obori režim", a što je isti slogan koji se mogao čuti tokom pobuna naroda u Tunisu, Egiptu, Libiji i Jemenu.

Demonstracije će samo "dodati ulje na vatru" građanskog rata u susjednoj Siriji, gdje većinski suniti pokušavaju da obore predsjednika koga podržava šiitski Iran.

Militanti povezani sa Al Qaidom udružili su snage sa sirijskim pobunjenicima duž granice i regrupišu se u Anbaru, koji je u vrijeme sukoba u Iraku bio potpuno pod kontrolom militanata.