Rusija
0

Šumski požari zahvatili Sibir, u ovoj godini prijavljeno ih više od četiri hiljade

FENA
Požari sličnog intenziteta pogodili su Rusiju i 2021. godine (Foto: EPA-EFE)
Požari sličnog intenziteta pogodili su Rusiju i 2021. godine (Foto: EPA-EFE)
Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je regionalnim zvaničnicima u utorak da se bave šumskim požarima u Sibiru, i kazao je da ne smije biti ponavljanja prošlogodišnje sezone požara - najgore otkako se bilježe takvi podaci.

Na online sastanku emitiranom na državnoj televiziji, Putin je izjavio da su požari izazvali značajnu materijalnu štetu i predstavljali su prijetnju životima, okolišu i ekonomiji.

"Ne možemo dopustiti ponavljanje prošlogodišnje situacije, kada su šumski požari bili najdugotrajniji i najintenzivniji u posljednjim godinama", izjavio je Putin.

Vršilac dužnosti ministra za vanredne situacije Aleksandar Čuprjan porčio je Putinu: "Ukupno je od početka godine na ruskoj teritoriji zabilježeno više od 4.000 šumskih požara na površini od 270.000 hektara - većoj od Luksemburga".

Sezona požara u 2021. bila je najveća ikada za Rusiju, dok je 18,8 miliona hektara šume uništeno u požarima, saopćio je Greenpeace Rusija.

Najmanje osam ljudi poginulo u Sibiru u subotu kada je vatrena stihija zahvatila stotine zgrada u nekoliko mjesta, dok su snažni vjetrovi omeli napore na suzbijanju požara prenosi Reuters.