Hiljade evakuiranih
0

Šumski požar u Arizoni sve jači

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Veliki šumski požar, koji je već 11 dana bijesni u američkoj državi Arizona i zbog kojeg je evakuirano nekoliko hiljada ljudi, dobija na intenzitetu.

Zvaničnici navode da se požar kreće ka dalekovodima putem kojih se električnom energijom snabdijeva nekoliko stotina hiljada ljudi.

Ovo je drugi po veličini požar u istoriji Arizone, gdje su evakuirana još dva naselja jer se nalazi na putanji vatrene stihije.

Preko granice sa Arizonom u američkoj državi Novi Meksiko mještani grada Luna su u stanju pune pripravnosti.

Jaki vjetrovi pospješuju požar koji se kreće brzinom od osam do deset kilometara dnevno. Zvaničnici smatraju da je požar izazvan nepažnjom kampera.

Prema riječima zvaničnika vatrogasne službe Delore Gager do sada u požaru nisu prijavljene žrtve niti povrijeđeni.

Vatra je do sada progutala više od 380.000 hektara zemljišta i napore vatrogasaca pristiglih u pomoć iz svih krajeva SAD da lokalizuju požar dodatno otežavaju vjetrovi koji suvaju i do 50 kilometara na čas.
Portparol guvernera Arizone Jen Bruer rekao je da do sada nije prijavljen nikakav napredak u borbi sa vatrenom stihijom, ali je on izrazio nadu da će se to desiti danas ili sutra.

Pored Arizone, dim od šumskog požara vidljiv je u državama Novi Meksiko, Ajova, Nebraska, Kanzas i Kolorado.

Zvaničnici su saopštili da je u međuvremenu izbio još jedan požar na jugoistoku Arizone i da su ugrožene dvije manje zajednice.