Izgorjelo desetine kuća
0

Dvoje mrtvih u požarima u Teksasu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 60 požara koji bjesne širom američke savezne države Teksas "progutali" su stotine kuća i odnijeli najmanje dva života, saopćile su danas vlasti.

Jedna 20-godišnja žena i njena 18-mjesečna kćerka izgubile su život u nedjelju pošto su ostale zarobljene u kući zahvaćenoj vatrenom stihijom u okrugu Greg, na sjeveroistoku Teksasa.

Zvaničnici su saopćili da su 63 požara u proteklih nekoliko dana progutala skoro 500 kuća, prenijele su agencije.

Najveći od tih požara, širok oko 26 kilometara, uništio je 300 kuća, a vatrogasci su bespomoćni u pokušajima da ga obuzdaju. Širenju požara doprinose najveća suša u posljednjih 60 godina i snažni vjetrovi.

Najmanje 5.000 ljudi bilo je primorano da napusti svoje domove u okrugu Bastrop, 40 kilometara istočno od Austina, a u mnogim mjestima danas su zatvorene škole i predškolske ustanove. Bastrop ima 10.000 stanovnika.

Guverner Teksasa Rick Perry, koji je otkazao učešće na turneji po Južnoj Karolini u okviru predizborne kampanje i jučer se vratio u Austin, izjavio je da požari bjesne na površini većoj od 14.000 kvadratnih kilometara.

"Upozoravam sve stanovnike da budu maksimalno oprezni, jer se vatrogasci žestoko bore da suzbiju požar koji prijeti i seoskim i gradskim područjima", rekao je Perry.

Oko 250 vatrogasaca pokušava, uz pomoć buldožera i vatrogasnih vozila, da obuzda požare, a iz zraka im pomažu helikopteri i avioni koji ispuštaju vodu.

Požar je počeo u području Lost Pines, sjeveroistočno od Bastropa, i nošen jakim vjetrom prešao više od 25 km te dva puta prešao rijeku Colorado, objavila je šumarska služba Teksasa.