Svijet
6

Sukobi u Siriji se nastavljaju, jučer poginulo 99 osoba

Anadolija
Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji je saopćila da je u jučerašnjim sukobima diljem Sirije poginulo najmanje 99 osoba.

U saopćenju se navodi da je u žestokim sukobima u gradu Idlibu na sjeveru Sirije poginulo najmanje 40 osoba. Sirijska vojska je izvela zračne napade i u provinciji Damaska, gdje je poginulo najmanje 14 osoba, dok je u gradu Deri, gdje je i podignuta pobuna Sirijaca, jučer poginulo 17 osoba. Organizacija također navodi da je u Deyr Ez Zoru poginulo 11, u Homsu osam, u Halepu pet osoba, te po dvije osobe poginule u gradovima Haseke i Hama.

Glasnogovornik Sirijskog revolucionarnog vijeća Ebu Sahin je saopćio da je sirijska vojska napala i palestinski izbjeglički kamp u Deri i da je tom prilikom više od 60 posto izbjeglica napustilo kamp.

Ebu Sahin je kazao da je sirijska vojska granatirala i bombardovala okolicu grada Dere, gdje je više od 180 osoba ranjeno i na desetine poginulo. Sahin je dodao da je grad Dera u vanrednom stanju, te da se operacije sirijske vojske nastavljaju u većini sirijskih gradova i da u toj zemlji svakodnevno strada na desetine nedužnih osoba.