Egipat
0

Sukobi u Kairu: Najmanje 15 osoba povrijeđeno

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 15 osoba povrijeđeno je u sukobima koji su danas izbili u Kairu između demonstranata i vojne policije.

Oko 300 osoba okupilo se nakon što je na internetu objavljena fotografija na kojoj se vidi jedan učesnik demonstracija obliven krvlju koga su vojnici uhapsili i pretukli.

Sukob je izbio jutros ispred sjedišta vlade i parlamenta. Vojnici i pripadnici policije u civilu pucali su na demonstrante sa krovova državnih ustanova, a demonstranti su odgovorili kamenicama.

Više desetina vojnika koji su stigli na licu mjesta pucalo je u vazduh i formiralo kordon. Nekoliko demonstranata je nastavilo da baca kamenje, ali se sve polako počelo da stišava početkom podneva.

Mnogi demonstranti su uhapšeni, a ima i ranjenih iz vatrenog oružja. 

Zapaljeno je više automobila, a jedna državna zgrada je djelimično zapaljena.

 Demonstranti kampuju ispred sjedišta vlade od 25. novembra, nekoliko stotina metara od trga Tahrir, protestujući zbog imenovanja Kamala el-Ganzurija, bivšeg premijera u vladi svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka.
 Oni traže, takođe, da vojska u što kraćem roku preda vlast civilnim organima uprave. 

Vojska, koja je suspendovala Ustav, saopštila je da će predati vlast poslije predsjedničkih izbora, koji treba da budu održani do kraja juna sljedeće godine, a za sada su nejasna ovlaštenja prelazne egipatske vlade i parlamenta za čije predstavnike su izbori u toku.