Demonstranti neće vojnu vlast
0

Dvoje poginulih i stotine povrijeđenih u neredima u Egiptu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Dvije osobe su poginule, a više od 600 je povrijeđeno u sukobima između demonstranata i snaga sigurnosti u Kairu i Aleksandriji.

Demonstranti su bacali kamenje i zapalili policijsko vozilo, a policija je žestoko odgovorila. Novo nasilje izbilo je samo sedmicu prije zakazanih parlamentarnih izbora. Ljudi su protestvovali jer smatraju da je vojska uzela previše ovlasti u zemlji nakon što je izabrana nova civilna vlast.

Nasilje je izbilo kad je policija počela sklanjati šatore s trga Tahrir, gdje su neki demonstranti planirali zanoćiti. Nakon početnog sukoba policije i civila broj demonstranata je naglo porastao i masa je izmakla kontroli te je policija upotrebljavala i gumene metke, javlja BBC.

Osim u Kairu protestvovalo se i u Aleksandriji i Suezu. Prema raspoloživim informacijama, povrijeđeno je 670 ljudi. Jedna osoba je poginula u Kairu, a jedna u Aleksandriji gdje su izbili sukobi ispred zgrade ministarstva unutrašnjih poslova. Nekoliko osoba je uhapšeno.

Jedan od demonstranata, Ali Abdel Aziz, izjavio je da su snage sigurnosti neselektivno i brutalno tukli demonstrante. "Nisu gledali da li tuku muškarci ili žene. Bili su brutalni. Policija mora preuzeti odgovornost za ovo, ne želimo vojnu vladu", rekao je on.

Jedan od demonstranata izgubio je oko nakon što je pogođen gumenim metkom, a svjedoci tvrde kako je policiji naređeno da gumenim mecima gađaju demonstrante u glavu. U neredima je povrijeđen i jedan broj policajaca. Demonstranti u Aleksandriji jednako su odlučni kao oni u Kairu. Ističu kako su srušili bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, ali da se nakon toga skoro ništa nije promijenilo.

Parlamentarni izbori počet će 28. novembra i trajat će tri mjeseca.